Krijgen we binnenkort statiegeld­toerisme naar Brussel en Wallonië? "Absurd, producenten gaan dat nooit aanvaarden"

In Brussel én Wallonië staat het letterlijk in het regeerakkoord: het statiegeld voor blikjes en flesjes. In Vlaanderen is het nog even koffiedik kijken welke richting de politiek zal uitgaan, maar het voorstel is daar wel al enkele keren van tafel geveegd. Wat als er in Vlaanderen "njet" gezegd wordt? Krijgen we dan statiegeldtoerisme in Brussel en Wallonië? 

Stel u voor dat u in Vlaanderen binnenkort blikjes en flesjes nog steeds in de pmd-zak gooit en dat u er enkele kilometers verderop in Wallonië en Brussel statiegeld voor krijgt. Het klinkt misschien gek, maar het zou in de toekomst zomaar kunnen. In Brussel en Wallonië staat het statiegeld op blikjes en plastic flesjes immers in het regeerakkoord. In Vlaanderen is het nog even afwachten, maar het voorstel is in het verleden al meermaals in de vuilbak gekieperd. 

"Het zou een beetje gek zijn dat mensen in Vlaanderen blikjes in Brusselse of Waalse automaten gaan werpen om statiegeld te krijgen. Dat gaan de producenten nooit aanvaarden", klinkt Olivier Beys van Bond Beter Leefmilieu stellig. "Het is absurd."

Het zou een beetje gek zijn dat mensen in Vlaanderen blikjes in Brusselse of Waalse automaten gaan werpen om statiegeld te krijgen

Olivier Beys - Bond Beter Leefmilieu

Volgens Beys zullen de verpakkingen in dat geval moeten veranderen. "Er zullen bijvoorbeeld speciale markers op komen, zodat automaten in Brussel en Wallonië die herkennen." Maar aan dat scenario hangen natuurlijk consequenties vast. "Verschillende verpakkingen, dat kost geld voor de producenten. Het is efficiënter als je één systeem hebt voor heel België. Je gaat efficiëntie én schaalvoordelen verliezen. Hoe groter het systeem hoe goedkoper."  

Het is efficiënter als je één systeem hebt voor heel België

Olivier Beys - Bond Beter Leefmilieu

Beys noemt het "ironisch". "Als de drankproducenten en supermarkten statiegeld blijven tegenhouden in Vlaanderen, als zij hun zin doordrijven, zal dat hen meer kosten." 

Kan Vlaanderen achterblijven?

Volgens Beys is het antwoord op die vraag simpel: nee. "Als je de kosten combineert met de evoluties in de buurlanden, dan vraag ik mij af hoe lang die positie nog volgehouden kan worden. Het gaat hen uiteindelijk meer geld kosten."

Ik vraag mij af hoe lang die positie nog volgehouden kan worden

Olivier Beys - Bond Beter Leefmilieu

Bovendien, zo vertelt hij, vraagt Europa ook een nieuwe wetgeving rond plastic. "90 procent moet selectief worden opgehaald. Eigenlijk kan je dat alleen maar doen met statiegeld."

Hij besluit: "Gezien de evolutie in Europa, in de andere gewesten komt dat statiegeld er vroeg of laat wel."

Meest gelezen