Videospeler inladen...

Lorin Parys (N-VA): "Ik bevestig dat er inderdaad contact is geweest met de PS"

N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys bevestigt de berichten dat er al contacten zijn geweest tussen zijn partij en de PS in het kader van een te vormen federale regering. Veel meer wil hij daarover niet kwijt, ook niet over confederalisme als mogelijk breekpunt op de onderhandelingstafel.

Bij de N-VA wordt positief gereageerd op de opening die PS-voorzitter Elio Di Rupo gisteren maakte. Na de voorstelling van het Waalse regeerakkoord zei die bereid te zijn om met de N-VA te praten over een nieuwe federale regering.

De federale informateurs doen hun werk en hebben gevraagd om dat op een discrete manier te kunnen doen

N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys

"Wij hebben altijd gezegd dat het goed is om te praten", reageert Lorin Parys vanmorgen in de marge van de Vlaamse formatiegesprekken. "Ik ben blij dat er eindelijk gepraat kan worden." Wat we tot voor kort niet wisten, is dat er gepraat is met de PS. "Ik bevestig dat er inderdaad contact is geweest tussen onze partijen, zoals dit ook al in de pers is geweest", geeft Parys toe. "Het is goed dat die gesprekken kunnen worden voortgezet."

Het valt op dat de toon over de PS wat milder is geworden. "De federale informateurs hebben ons gevraagd om daarover de discretie te bewaren en dat ga ik ook doen", zegt Parys. Of zijn partij het confederalisme op de onderhandelingstafel legt, wil hij niet gezegd hebben. "De federale informateurs doen hun werk en hebben gevraagd om dat op een discrete manier te kunnen doen. Als we naar een of andere oplossing willen, denk ik dat het goed is dat iedereen zich daaraan houdt."

Aandringen haalt niets uit bij Lorin Parys. "We gaan niet voor de camera's onderhandelen", zegt hij. Anderzijds moet ook hij toegeven dat het N-VA-partijstandpunt niet is veranderd. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen