Videospeler inladen...

Afscheid van Marianne Thyssen als Europees Commissaris: "Werk aan de winkel voor Reynders met Justitieportefeuille" 

De voorstelling van de nieuwe Europese Commissarissen betekent meteen ook het afscheid van enkele anderen. Een van hen is aftredend Europees Commissaris Marianne Thyssen (CD&V). In "De afspraak" blikt ze terug op haar carrière en kijkt ze vooruit naar die van kersvers Europees Commissaris voor Justitie Didier Reynders (MR): "Er is werk aan de winkel."

Marianne Thyssen is er naar eigen zeggen niet rouwig om dat ze binnenkort afscheid neemt als Europees Commissaris van Werk. "Het is niet omdat je afscheid neemt en zegt dat het tijd is voor iets nieuws, dat het je ijskoud laat wat er verder gaat gebeuren met Europa", vertelt ze in "De afspraak". Ze heeft de voorstelling van de nieuwe lichting Europese Commissarissen "nieuwsgierig" gevolgd. 

Het is niet omdat je afscheid neemt, dat het je ijskoud laat wat er verder gaat gebeuren met Europa

Marianne Thyssen

Dat Didier Reynders (MR) de portefeuille Justitie zou krijgen, wist ze niet. "Ik ben ervan overtuigd dat dat een prachtige portefeuille is. Er is veel werk aan de winkel, the rule of law in Europa. Het gaat om respect voor de beginselen van de rechtstaat. Niet evident, wel des te belangrijker, want het gaat om de waarden waar Europa op gebouwd is."

Er is veel werk aan de winkel, voor the rule of law in Europa

Marianne Thyssen

Reynders zal zich volgens Thyssen zeker moeten inwerken. "Het gaat om politieke expertise, keuzes maken, omgaan met een dossier. Didier Reynders heeft dat in de vingers, dus het zal hem zeker lukken."

De tips voor Reynders

Voor hij aan zijn nieuwe job kan beginnen, moet hij wel nog een examen afleggen. En dat is geen evidentie, verklapt Thyssen. "Je wordt drie uur lang het vuur aan de schenen gelegd, zonder medelijden. Je krijgt wel de richtlijnen, orders en opdrachten van de voorzitter, maar tegen de hoorzitting moet je het dossier echt onder de knie hebben."

Toen Thyssen haar examen moest afleggen heeft ze dan ook veel geblokt. De tip die ze voor Reynders heeft? "Ken je dossier, vraag uitleg, maar investeer ook vooral in menselijke contacten. Het is een serieuze ondervraging, dan is het goed om contact te hebben, vóór de hoorzitting."

En hoe kijkt Thyssen zelf terug op haar carrière als Europees Commissaris? "Tevreden. Ik stap op met een goed gevoel. Mijn opdracht, mijn beloftes, ik heb die kunnen doen." 

Herbekijk hier het gesprek uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen