Nederland draait gaskraan in Groningen al in 2022 dicht

De Nederlandse regering is van plan de gaswinning in de provincie Groningen al in 2022 stop te zetten. Volgend jaar zou een "veilig" niveau worden bereikt en zou het risico op nieuwe aardbevingen erg klein worden.  

Het grote gasveld in de provincie Groningen, in het noorden van Nederland, beslaat zo'n 900 vierkante kilometer en is één van de grotere gasvoorraden ter wereld. Maar vanaf het midden van 2022 wordt de gaskraan daar dichtgedraaid. Dat heeft minister Wiebes van Economische zaken en klimaat laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse gasmaatschappij was oorspronkelijk van plan nog tientallen jaren lang actief te blijven in Friesland. Maar de laatste jaren kwam er almaar meer kritiek, omdat herhaalde aardbevingen voor behoorlijk wat schade zorgden in de provincie Groningen. Alleen al in het jaar 2018 werden zo'n 90 aardbevingen geregistreerd. In mei van dit jaar was er nog een beving met een kracht van 3,4. (lees verder onder de foto)

AP 2018

Alleen bij een uitzonderlijk koude winter kan er ook na 2022 nog gas uit de ondergrond worden gehaald, schrijft minister Wiebes nog. In 2026 gaan de installaties definitief dicht. Ook komend jaar al zal er beduidend minder gas worden gewonnen dan eerst gepland, namelijk zo'n 12 miljard kubieke meter. Dat is ruim vier keer minder dan tijdens het recordjaar 2013. De voorbije jaren is er jaar na jaar minder gas gewonnen. De meeste inwoners zullen opgelucht reageren, al vrezen sommigen dat de ondergrond nog jarenlang kan blijven beven. 

Meest gelezen