Videospeler inladen...

Ophef in Nederland over salafisme in Koranscholen: "Kinderen leren dat ongelovigen doodstraf verdienen"

In Nederland is er ophef ontstaan over enkele salafistische moskeescholen, waar kinderen onder meer zouden leren dat mensen met een ander geloof of een andere levensovertuiging de doodstraf verdienen. Dat blijkt uit een onderzoek van tv-programma Nieuwsuur en de krant NRC Handelsblad. Ook vanuit ons land hoort VRT NWS verschillende verhalen. "Je hoort dat ouders hun kinderen wegtrekken uit Koranscholen omdat er dingen gezegd worden die niet koosjer zijn", zegt expert Stef Meerbergen in "Het Journaal".

Voor het onderzoek bestudeerden de twee media ("Nieuwsuur", een programma van de Nederlandse openbare omroep NOS, en de Nederlandse krant NRC) het lesmateriaal van tientallen moskeescholen die salafistisch zijn of er toch door beïnvloed worden. 

En wat blijkt? In een aantal salafistische moskeescholen leren leerlingen dat mensen met een ander geloof of een verschillende levensovertuiging de doodstraf verdienen en dat ze zich moeten afkeren van de Nederlandse samenleving. Zo krijgen ze volgens NOS bijvoorbeeld invuloefeningen of multiple-choice-vragen waarbij ze moeten kiezen welke straf de juiste is voor onder andere mensen die overspel plegen, homoseksuelen, afvalligen of tovenaars. De keuzes zijn dan zweepslagen, stenigen of doden met een zwaard.

In Nederland zouden er minstens 50 moskeescholen zijn die ofwel salafistisch zijn, ofwel er sterk door zijn beïnvloed. Meer dan duizend kinderen volgen er 's avonds of in het weekend les. De scholen worden gefinancierd vanuit Saudi-Arabië.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" en lees verder onder de beelden:

Videospeler inladen...

U kan de hele reportage hier bekijken. 

Geschokte reacties

Bij onze noorderburen wordt er geschokt gereageerd op de uitzending. Enkele politici van verschillende partijen willen een wetswijziging dat de onderwijsinspectie ook zou kunnen ingrijpen in het informele onderwijs. En ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën maakt zich zorgen over de invloed van het salafisme. In een getuigenis aan NOS zegt Said Bouharrou: "Het is vijf voor twaalf."

En in België?

Koranscholen bestaan ook in België, en ook hier zijn er misbruiken. "Als je rondbelt, hoor je verschillende verhalen", zegt VRT NWS-journalist Stef Meerbergen in "Het Journaal".

"Dan hoor je dat ouders hun kinderen wegtrekken uit Koranscholen omdat daar dingen gezegd worden die niet koosjer zijn. Of hoor je leraren zeggen dat als ze les geven over homoseksualiteit, zoiets niet gesmaakt wordt door leerlingen die in een Koranschool zitten. Sommige leraren voelen zich geïntimideerd en zelfs bedreigd."

Volgens de Staatsveiligheid zijn er in België honderd salafistische organisaties, al zorgen zeker niet álle salafisten - de grote groep eigenlijk - voor problemen. "Het verschil met Nederland is dat je daar heel grote moskeeën hebt met een duidelijke stempel. Dat is niet zo in België. Hier had je de grote moskee in Brussel, maar die heeft de banden met Saudi-Arabië doorgeknipt."

Herbekijk hieronder de analyse van onze reporter Stef Meerbergen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen