Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Netanyahu belooft strook Westelijke Jordaanoever te annexeren bij herverkiezing

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belooft dat hij  een strategische strook van de bezette Westelijke Jordaanoever zal annexeren als hij volgende week de parlementsverkiezingen wint. Palestijns gebied dus, waar weliswaar al veel joodse nederzettingen zijn ingepland. Met zijn forse belofte hoopt Netanyahu kiezers te overtuigen, want de vorige verkiezingen van april won hij maar nipt.

Netanyahu zou eerst een gebied rond de Jordaanvallei bij Israël willen voegen, later gevolgd door andere gebieden op de Westelijke Jordaanoever. De Jordaanvallei beslaat ongeveer 30 procent van de Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied dat sinds 1967 door Israël wordt bezet.

"Vandaag kondig ik mijn voornemen aan om, met een toekomstige regering, de soevereiniteit van Israël toe te passen op de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de Dode Zee", zo verklaarde Netanyahu op een persconferentie in de buurt van Tel Aviv. 

Verkiezingstaal

De verklaring van Netanyahu komt een week voor de parlementsverkiezingen, die een bittere strijd beloven te worden. Netanyahu, leider van de rechts-conservatieve Likoed-partij, ligt momenteel nek-aan-nek met zijn tegenstrever Benny Gantz, een voormalige chef van het leger.

Dezelfde belofte deed Netanyahu trouwens ook al in april, vlak voor de verkiezingen die toen werden gehouden. Hij wist zijn tegenstrever Gantz toen slechts heel nipt af te houden, maar kreeg geen coalitie op de been, waardoor het parlement zichzelf ontbond en er dus nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven.

Provocatie

Na de Israëlische verkiezingen zouden de Verenigde Staten de details van hun vredesplan voor het Midden-Oosten willen voorstellen. Naar dat plan verwees Netanyahu ook in zijn speech. Het zal "een historische en unieke gelegenheid zijn om onze soevereiniteit over onze nederzettingen in Judea en Samaria toe te passen en over andere belangrijke plaatsen voor onze veiligheid, ons erfgoed en onze toekomst", zei hij.

De Palestijnen zien de uitspraak van Netanyahu als een provocatie. Een annexatie van een deel van de Westelijke Jordaanoever zou "elke kans op vrede ruïneren", zo reageerde de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Het zou "een flagrante diefstal van grond" zijn, die "niet alleen de tweestatenoplossing maar elke kans op vrede vernietigt".

Netanyahu is later vanavond trouwens inderhaast weggeleid van een verkiezingsmeeting omdat er luchtalarm was, voor een mogelijke Palestijnse raketaanval.

Bekijk hier het fragment uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Een dergelijk vooruitzicht zou verwoestend zijn voor de mogelijkheid de onderhandelingen te herlanceren, voor de regionale vrede en voor de essentie zelf van een tweestatenoplossing", zegt ook de woordvoerder van de Verenigde Naties. "Elke Israëlische beslissing om zijn wetten, jurisdictie en administratie op te leggen in de bezette Westelijke Jordaanoever zou geen enkel internationaal wettelijk resultaat hebben."

De woordvoerder gaf ook de mening van de secretaris-generaal Antonio Guterres mee. "Het standpunt van de secretaris-generaal is duidelijk. Unilaterale acties helpen het vredesproces niet."

Meest gelezen