Lumi.be en Gendervonk.be helpen holebi's en transgenders naar hulp bij zelfdodingsgedachten

65 procent van de holebi's en 80 procent van de transgenders heeft ooit zelfdodingsgedachten gehad. Daarom lanceren Çavaria, het Transgender Infopunt en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie twee nieuwe websites die hulp moeten bieden bij psychische problemen. "Veel holebi’s en transgenders worstelen met hun mentale gezondheid", klinkt het.

De nieuwe websites worden niet toevallig vandaag voorgesteld: het is internationale dag ter voorkoming van zelfdoding. De twee nieuwe websites moet hulp bieden bij stress en psychische spanningen voor holebi's, transgenders en hun omgeving. De websites lumi.be en gendervonk.be bieden inzicht in de stressfactoren die holebi's en transgenders ervaren.

Er is nood aan informatie en hulp over hoe met stress en psychische spanningen om te gaan en waar hulp te zoeken

Jeroen Borghs, Çavaria

"Veel holebi’s en transgenders worstelen met hun mentale gezondheid en kampen met suïcidale gedachten", zegt Jeroen Borghs van koepelorganisatie Çavaria. Volgens onderzoek heeft 65 procent van de holebi's en 80 procent van de transgenders ooit zelfmoordgedachten gehad. Een kwart heeft zelfs al een of meerdere pogingen tot zelfdoding ondernomen.

"Er is nood aan informatie en hulp over hoe met stress en psychische spanningen om te gaan en waar hulp te zoeken", zegt Borghs. "Factoren die meespelen kunnen bijvoorbeeld negatieve reacties zijn tijdens een coming-out, of wat kan je doen als je het slachtoffer wordt van holebifoob en transfoob geweld."  

Lumi is sinds vorig jaar de nieuwe naam van de Holebifoon. "Op drie avonden per week kan je met getrainde vrijwilligers bellen of chatten met Lumi", zegt Borghs. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol in het welzijn van holebi's en transgenders. "Voor ouders en hulpverleners zijn er specifieke pagina's op de website die meer informatie geven."

Meest gelezen