Kim Jong-un en Donald Trump bij hun ontmoeting in februari.

Noord-Korea wil opnieuw praten met VS over kernwapens, maar test tegelijk twee projectielen

Noord-Korea heeft rond middernacht (7 uur lokale tijd) twee projectielen afgevuurd richting de Japanse Zee. Het zou gaan om testlanceringen. De lanceringen komen enkele uren nadat de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken, Choe Son Hui, had gezegd dat Noord-Korea een nieuw gesprek wil met de VS, eind september. Eerder kwamen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un al drie keer bijeen over de kernwapens van Noord-Korea, met wisselend succes.

Gisteren zei de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Choe nog dat Noord-Korea bereid is om op opnieuw in gesprek te gaan met de VS over hun nucleair arsenaal, "op een nog nader overeen te komen tijdstip en plaats eind september". 

Enkele uren later heeft Noord-Korea opnieuw twee projectielen getest. Die werden afgevuurd vanuit Kaechon en legden een traject van 330 kilometer af richting de Japanse Zee in het Oosten, berichten Zuid-Koreaanse media.

Een hooggeplaatste Amerikaanse regeringsbron heeft wel gezegd dat Amerika op de hoogte was van de lanceringen, en dat de VS de situatie opvolgt. Het is al de achtste lancering sinds Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in juni laatst bijeenkwamen.

De gesprekken tussen de twee landen over het nucleair arsenaal van Noord-Korea lopen al een tijdje, maar concrete plannen zijn er niet. In juni vorig jaar bereikten Washington en Pyongyang een historisch akkoord over de "volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland". Maar een top in februari sprong af omdat Noord-Korea vroeg om de Amerikaanse sancties op te heffen.

De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich alvast positief over een mogelijke nieuwe ontmoeting: "Vergaderen is altijd goed. We zullen zien wat er gebeurt", zegt hij. 

Meest gelezen