Sjiitsche moslims lopen  mee in een rouwprocessie in de Iraakse stad Kerbala om de kleinzoon van profeet Mohamed te herdenken.
AFP or licensors

Paniek breekt uit tijdens sjiitische herdenking: tientallen doden en gewonden

In de Iraakse stad Karbala zijn vanmiddag meer dan 30 doden en 100 gewonden gevallen toen er chaos ontstond tijdens een rouwprocessie. Het is vandaag Ashura, dan herdenken sjiitische moslims de dood van Hoessein, de kleinzoon van de profeet Mohamed. 

Tijdens een dodelijke stormloop zijn minstens 31 Iraakse pelgrims om het leven gekomen.  Ze liepen in een processie vlakbij een belangrijk schrijn in de Iraakse stad Karbala, zo'n 100 kilometer ten zuiden van Bagdad. Nog eens 100 andere pelgrims raakten gewond. Het Iraakse ministerie van Volksgezondheid vermoedt dat het aantal doden nog zal stijgen.

Vermoedelijk ontstond er grote paniek bij de pelgrims toen er een wandelpad instortte. Op Ashura komen er elk jaar honderdduizenden pelgrims naar Karbala om de martelaarsdood te herdenken van  Hoessein, de kleinzoon van de profeet Mohamed. Hoessein werd in 680 vermoord nadat hij in opstand was gekomen tegen de soennitische kalief Yazid. Hij ligt begraven in een moskee in Karbala. Zijn tombe is één van de belangrijkste pelgrimsoorden voor sjiieten wereldwijd.

Ook in Iran, Pakistan, Afghanistan, India en Libanon herdenken sjiieten vandaag zijn dood. Ze doen dat met rouwprocessies, gebeden en ook door middel van zelfkastijding.  Door zichzelf te verminken, willen ze zich vereenzelvigen met het lijden van de martelaar Hoessein.

Sjiitische moslims verminken zichzelf met messen tijdens een Ashura-processie in Kolkata, in India.
Copyright 2019 The Associated Press. All Rights Reserved.

Meest gelezen