Primeur voor Brusselse brandweer:  nest Aziatische hoornaars uitgeroeid

De brandweer van Brussel heeft voor het eerst zélf een nest Aziatische hoornaars uitgeroeid. De belangrijkste bedreiging voor onze eigen bijen. Voor de actie kregen de brandweermannen een speciale opleiding. Hun eerste opdracht hebben ze alvast tot een goed einde gebracht.

De Aziatische hoornaar is erg schadelijk voor onze eigen honingbij. Eén dier kan makkelijk een volledig bijennest doden. "We hebben een nest gevonden in Oudergem in een boom, op een hoogte van 15 meter. Met de hulp een hoogtewerker hebben we insecticide in het nest kunnen spuiten. Met een speer van 22 meter hebben we die actie nog eens herhaald, maar dan van op de grond." vertelt woordvoerder van de brandweer Walter Derieuw. (Verder lezen onder foto). 

Gif spuiten

Omdat de hoornaar zo agressief is, mogen enkel opgeleide brandweermannen de beestjes te lijf gaan. Derieuw: "Een deel van onze brandweerlui heeft een opleiding gekregen voor het identificeren van zo'n nest, het vernietigen ervan, én onze eigen bijen beschermen. Daarnaast hebben we ook speciale kledij aangekocht, omdat de huidige pakken bij interventies voor de inheemse wespen, niet voldoende bescherming biedt. De Aziatische hoornaar heeft een langere angel en kan gif in de ogen van de brandweerlui spuiten. Met de pakken zijn we beschermd." 

Meest gelezen