Onderwijsbonden boos na OESO-kritiek: "Kom zélf eens een maand voor de klas staan"

De onderwijsvakbonden reageren verbolgen op enkele uitspraken van onderwijsexpert Dirk Van Damme van de OESO, de organisatie van 36 industrielanden. Volgens een nieuw OESO-rapport geeft ons land 90 procent van het onderwijsbudget uit aan personeelskosten, het meeste van alle Europese landen. Van Damme vindt daarom dat de klassen groter moeten en dat leraren meer uren les moeten geven. Maar volgens de bonden is dat niét de oplossing.

Uit het jaarlijkse OESO-rapport blijkt dat ons land 90 procent van het hele onderwijsbudget spendeert aan personeelskosten. Voornamelijk aan leerkrachten dus, waardoor er een pak minder overblijft voor  investeringen in schoolgebouwen, leermiddelen en dergelijke. Ons land is daarmee de eerste van de klas: niemand spendeert verhoudingsgewijs méér aan het onderwijspersoneel.

OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme suggereerde vanmorgen aan VRT NWS om de klassen groter te maken, door studierichtingen met weinig leerlingen te verminderen. "Belgische klassen zijn kleiner dan het OESO-gemiddelde en dat maakt het duurder. Als je dus grotere klassen maakt, kun je de salariskosten wat drukken", zei hij. Hij stelde ook onder meer voor om leerkrachten meer uren te laten lesgeven.

Maar de onderwijsvakbonden zijn niet te spreken over de uitspraken van Van Damme. "We waren totaal verbolgen toen we dit lazen", zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs. "Klassen groter maken en leerkrachten meer uren laten lesgeven, laat nu net dat de twee dingen zijn waarvan leerkrachten het omgekeerde vragen. Ze vragen: laat ons minder lesuren hebben, zodat we naar onze kerntaak kunnen gaan. En dat we tijd krijgen om ook naast het lesgeven andere dingen in het onderwijs te kunnen doen."

Het allerslechtste voorstel is vragen om meer lesuren te doen

Koen Van Kerkhoven, ACV Onderwijs

Ook onderwijsvakbond VSOA ziet niets in het voorstel om leerkrachten meer lesuren te geven. "Uitgerekend nu leerkrachten nog meer lesuren geven, zal voor nog meer werkdruk zorgen", zegt Marnix Heyndrickx van VSOA Onderwijs. "En ze zullen zo meer moeten werken voor minder loon", zegt hij. "Als je leerkrachten nog meer op de kast wil jagen, moet je dergelijke voorstellen doen", vult Koen Van Kerkhoven van het ACV Onderwijs aan. "Uit een tijdsbestedingsonderzoek blijkt heel duidelijk dat leraren in bijvoorbeeld het secundair tot 48 uren per week werken. Er moet een debat gevoerd worden over de kerntaken die leraren moeten doen. Welke taken doen ze vandaag, en welke moeten ze morgen niet meer doen? Het allerslechtste voorstel is vragen om meer lesuren te doen", aldus Van Kerkhoven.

Dat klassen soms weinig leerlingen tellen klopt, zegt VSOA, maar dat is een duidelijke keuze. "Door de vrije schoolkeuze zijn er inderdaad scholen met studierichtingen met weinig leerlingen. Maar dat is een politieke keuze. Dan zal men bereid moeten zijn om daarover het debat aan te gaan", aldus Heyndrickx.

Vandaag een klaslokaal met 25 pubers. Gisterenavond tot laat bezig met een lesvoorbereiding. En dan dit lezen. Logisch dat leerkrachten kwaad zijn

Nancy Libert, ACOD Onderwijs

In elk geval vinden de bonden dat Van Damme het verkeerde signaal geeft.  "Het onderwijs staat vandaag voor een gigantisch probleem, weinigen willen het beroep nog uitoefenen omdat het niet aantrekkelijk genoeg is. Nu dan zeggen dat leerkrachten niet genoeg zouden werken, dat tart alle verbeelding", zegt Marnix Heyndrickx. "Als je deze ochtend opstaat en naar je klaslokaal gaat met 25 pubers, gisterenavond tot 23 uur bezig bent geweest om een lesvoorbereiding te maken of taken te verbeteren, en dat je weet dat dit vanavond weer je deel zal zijn. En dan krijg je 's morgens dit te lezen. Dat leerkrachten daar kwaad om zijn, lijkt me niet meer dan logisch", zegt Nancy Libert van ACOD.

"Mensen in het onderwijs hebben echt hun buik vol van het feit dat onderwijsexperts, die intussen al redelijk ver van de realiteit zijn, met dergelijke uitspraken komen", vult Libert aan. "Terwijl mensen in de praktijk het tegenovergestelde meemaken. Dat zijn we echt moe. We zouden meneer Van Damme willen uitdagen om hetgeen wat hij zegt in de praktijk te komen ondervinden. We nodigen hem uit om eens een maand voor de klas te komen staan."

Volg je VRT NWS al op Instagram?

Meest gelezen