Videospeler inladen...

Didier Reynders (MR) krijgt bevoegdheid Justitie in Europese Commissie: bekijk hier alle commissarissen

In de Europese Commissie zal vicepremier Didier Reynders (MR) de bevoegheid Justitie krijgen. Dat heeft de nieuwe voorzitster van de commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, zonet bekendgemaakt. Reynders moet nu nog een hoorzitting in het Europees Parlement ondergaan, vooraleer hij zeker is van zijn plek in de commissie. Normaalgezien kan de commissie op 1 november van start gaan.

In die functie zal Reynders controleren of de lidstaten de Europese wetgeving naleven, en of politici niet tussenkomen in de rechtspraak. Tegen Polen en Hongarije lopen bijvoorbeeld procedures omdat ze de rechtsstaat niet zouden respecteren.  Reynders deelt de opdracht met de Tsjechische commissaris Věra Jourová. Eerder werd gedacht dat Reynders de portefeuille "budget" zou krijgen, maar die gaat uiteindelijk naar de Oostenrijker Johannes Hahn. 

Wie zijn alle kandidaat-Eurocommissarissen? Klik op de kaart om de commissaris van elk land te bekijken:

Het Verenigd Koninkrijk droeg geen Eurocommissaris voor, omdat ze op dit moment verwachten dat ze voor 1 november uit de Europese Unie stappen.

"De Europese manier van leven"

Von der Leyen maakte ook bekend dat de Europese Commissie, zeg maar de regering van Europa, de komende jaren acht ondervoorzitters krijgt. Die zijn elk bevoegd voor een groter inhoudelijk dossier. Meest opvallend zijn de taken van de twee belangrijkste vicevoorzitters, de Nederlander Frans Timmermans en de Deense Margrethe Vestager.

Timmermans moet de Europese "groene deal" voorbereiden, om van Europese het "eerste klimaatneutrale continent" te maken. Dat betekent dat Europa niet meer CO2 zou uitstoten dan het verwerkt of opslaat. 

Vestager is dan weer bevoegd voor digitalisering in Europa, maar ze blijft tegelijk commissaris van Mededinging, de post die ze ook de afgelopen jaren had. Daarmee kwam de Deense meermaals in het nieuws, door de miljardenboetes voor Google, Starbucks en Apple.

Ook andere "topprioriteiten" van von der Leyen zijn opvallend. Zo moet Margaritis Schinas, de Griekse kandidaat-Eurocommissaris, de "Europese manier van leven" beschermen. Valdis Dombrovskis, de Letse commissaris, wordt net als Timmermans "superondervoorzitter". Dat is een signaal naar Oost-Europa, die eerder buiten de boot vielen in de verdeling van topfuncties in de Europese Unie. 

Frans Timmermans (links), Margrethe Vestager (rechts)

Italiaan voor Economie, Ier op Handel

Nog opvallend is de portefeuille van de Italiaanse oud-premier Paolo Gentiloni. Die krijgt de bevoegdheid Economie, net nu Italië in bijzonder slechte begrotingspapieren zit.

De Ier Phil Hogan moet dan weer het handelsbeleid van de Europese Unie vormgeven. Door de brexit is het onzeker hoe de handel tussen Ierland en Noord-Ierland precies zal verlopen. Een geste richting Ierland om net hun Eurocommissaris bevoegd te maken voor Handel?

Bij de bekendmaking van de bevoegdheden, zei von der Leyen dat alle commissieleden in hun eerste half jaar als commissielid alle lidstaten moeten bezoeken. 

Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.
AFP or licensors

Pas 1 november echt van start

Het was de ambitie van von der Leyen om een Europese Commissie te leiden met evenveel mannen als vrouwen. Die ambitie heeft ze net niet gehaald, want in de huidige samenstelling telt de commissie 13 vrouwen en 14 mannen (inclusief von der Leyen).

Eerst moeten deze kandidaten nog een streng examen in het Europees Parlement ondergaan. Het is dus mogelijk dat de samenstelling nog licht verandert. Pas op 1 november gaat de nieuwe commissie echt van start. 

Bekijk hier de bevoegdheden van de verschillende commissarissen: 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega 

Videospeler inladen...

Meest gelezen