Robert Frank overleden, fotograaf van de achterkant van de "American dream"

In Canada is de Zwitsers-Amerikaanse fotograaf Robert Frank overleden. Hij werd 94 jaar. Frank werd beroemd met het invloedrijke fotoboek "The Americans" uit 1959. Het boek was nota bene eerst alleen in het Frans verschenen. Amerikaanse uitgevers zagen niets in de donkere, sombere foto's die de keerzijde van "The American dream" toonden.

Robert Frank werd in 1924 geboren in Zürich, Zwitserland, als zoon van Duitse joden. Op zijn 23e verhuisde hij naar New York. Enkele jaren later, halfweg de jaren 50, begon hij met een beurs van de Guggenheim Foundation aan een maandenlange rondreis door de Verenigde Staten.

Het beeldverslag van die reis, "The Americans", groeide uit tot een sleutelwerk van de documentaire fotografie. 

Het fotoboek verscheen aanvankelijk, in 1958, als "Les Américains" bij de Franse uitgever Delpire. Robert Frank had zijn zwartwitfoto's nochtans laten zien aan de toonaangevende Amerikaanse fotobladen, maar zij vonden zijn kijk op het Amerikaanse leven te rauw en te somber. Frank liet dan ook de keerzijde zien van de beginnende consumptiemaatschappij en "The American Dream". Beroemd is zijn foto van blanke en zwarte passagiers op een bus in New Orleans. (lees voort onder de tweet

Niet alleen thematisch brak Frank met de Amerikaanse fotojournalistiek van de jaren 50, die energie en vrolijkheid uitstraalde. Ook technisch waren zijn foto's heel anders: niet zorgvuldig gekaderd, scherp gesteld en uitgelicht, maar korrelig en onconventioneel. Voor Frank primeerde het gevoel boven de techniek. Daarom wordt hij wel eens gezien als een dichter onder de fotografen.

Hij heeft Amerika tot een triest gedicht gemaakt

Jack Kerouac over Robert Frank

"Met zijn kleine toestelletje dat hij met één hand manipuleert heeft hij Amerika tot een triest gedicht gemaakt. Hij verdient een plaats tussen de andere tragische dichters van onze wereld", schreef Jack Kerouac, schrijver van "On the road en boegbeeld van de Beat Generation, in het voorwoord van "The Americans". 

(lees voort onder de tweet)

Frank zou zich later ontwikkelen tot filmmaker. Hij maakte onder meer een documentaire over de Amerikaanse tournee van de Rolling Stones in de jaren 70, maar ook zij vonden de manier waarop ze door Frank werden geportretteerd te rauw.

Het Musée de la Photographie in Charleroi had vorig seizoen nog een tentoonstelling van de foto's van "The Americans". 

Meest gelezen