De Amerikaanse president Donald Trump schudt de hand van de Russische minister Sergej Lavrov (archieffoto).

Rusland bevestigt dat het CIA-agent in dienst had, maar ontkent dat die in contact stond met Poetin

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in 2017 een Russische spion die informatie uit het Kremlin doorspeelde, weggehaald uit Rusland uit vrees voor zijn veiligheid. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media. Het Kremlin bevestigt dat het een CIA-agent in dienst heeft gehad. Maar het ontkent dat die in contact stond met president Poetin.

De Russische man zou volgens de nieuwszender CNN meer dan tien jaar voor de Amerikanen hebben gespioneerd toen zij in 2017 besloten om hem weg te halen uit Rusland. Dat deden ze uit vrees voor zijn veiligheid. 

De spion zou tot de absolute top van het Kremlin zijn doorgestoten. Al behoorde hij niet tot de intimi van de Russische president Vladimir Poetin, hij zou toch regelmatig toegang tot de president hebben gehad. Ook zou het hem gelukt zijn om documenten op het bureau van Poetin te fotograferen.  

Volgens de krant The New York Times zou de informatie die de spion verschafte, de Amerikaanse inlichtingendienst hebben gesterkt in de conclusie dat president Poetin zelf de opdracht gaf voor de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Vrees voor veiligheid

En precies die gevoelige informatie over inmenging deed de ongerustheid over de veiligheid van de spion groeien. De vrees leefde dat zijn identiteit zou worden onthuld in de berichtgeving over Russische inmenging in de Amerikaanse pers.

Wat volgens CNN de ongerustheid ook zou hebben aangewakkerd, was de nonchalante omgang met vertrouwelijke informatie die de Amerikaanse president Donald Trump meermaals zou hebben laten zien, onder meer tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Loslippigheid die overigens niet rechtstreeks te maken had met deze kwestie, maar die de CIA toch zou hebben aangemaand tot extra voorzichtigheid, en dus tot het weghalen van de spion uit Rusland.  

Rusland doet Amerikaanse berichtgeving af als "sensatieroman"

Hoe reageren de CIA enerzijds en het Kremlin anderzijds op de verhalen in de Amerikaanse pers? De CIA ontkent tegenover CNN niet dat de spion is weggehaald, maar omschrijft de berichtgeving wel als "incorrect" en "potentieel levensgevaarlijk". 

Rusland bevestigt dat het Kremlin een man in dienst had die door de Russische pers werd geïdentificeerd als een CIA-agent, en die een tweetal jaar geleden is weggestuurd. 

Maar de Russen ontkennen dat de spion in contact stond met Vladimir Poetin. "Zijn baan was er niet een van het hoogste niveau en voorzag geen contact met de president", zegt woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov. Hij doet de verhalen die de Amerikaanse pers verspreidt af als "een sensatieroman" .

Meest gelezen