AP2002

Schendt België Amerikaanse sancties door olie te importeren uit Venezuela?

De export van Venezolaanse aardolie naar ons land is vorig jaar meer dan verviervoudigd, zo blijkt uit kerncijfers van de Belgische petroleumsector in hun jaarrapport 2018, eind juni gepubliceerd. Het feit alleen dat België olie uit Venezuela importeert, is mogelijk in strijd met de Amerikaanse sancties tegen het regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Het magazine Knack bond de kat de bel aan vorig weekend. Uit een rapport van de Belgische Petroleum Federatie (BPF) blijkt dat ons land in 2018 433.000 ton ruwe aardolie importeerde uit Venezuela, terwijl dat een jaar eerder slechts 93.000 ton was. Dat het hier om meer dan een verviervoudiging gaat, roept vragen op. Maar ook het feit dat België überhaupt Venezolaanse olie importeert, is niet onopgemerkt gebleven bij de Amerikanen.

Speciale VS-gezant Elliott Abrams op bezoek in België

De speciale VS-gezant voor Venezuela, Elliott Abrams, was gisteren nog op bezoek in ons land. Het nieuws over de Belgische import van Venezolaanse olie is ook hem niet ontgaan: "Ik heb daar vragen over gesteld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is nieuw voor mij, ik las het ook in de Belgische pers", zei Abrams op een informele persbriefing aan VRT NWS.

"De Venezolaanse aardolie is van een zéér zwaar type en blijkbaar zijn er raffinaderijen in de haven van Antwerpen die ze kunnen verwerken. Dat wist ik niet", ging Abrams verder. "Er zijn inderdaad een aantal raffinaderijen in Antwerpen die de voorbije jaren flink investeerden in speciale technologie om ook die types aardolie te kunnen verwerken", bevestigt Jean-Benoît Schrans van de Belgische Petroleum Federatie.

De Venezolaanse aardolie is van een zéér zwaar type en blijkbaar zijn er raffinaderijen in de haven van Antwerpen die ze kunnen verwerken. Dat wist ik niet

Elliott Abrams, speciale VS-gezant voor Venezuela

Hamvraag is natuurlijk of de Belgische import in strijd is met de VS-sancties tegen Venezuela. "Misschien is dit geen overtreding van de sancties. Maar het hoeft geen betoog dat dit nieuws ons zorgen baart, omdat de olie-import het regime van Maduro inkomen verschaft", verduidelijkt Elliott Abrams.

Misschien is dit geen overtreding van de sancties. Maar het hoeft geen betoog dat dit nieuws ons zorgen baart, omdat de olie-import het regime van Maduro inkomen verschaft

Elliott Abrams, speciale VS-gezant voor Venezuela

Even recapituleren: de crisis in Venezuela blijft duren en ook de interne machtsstrijd tussen president Maduro en oppositieleider Juan Guaidó gaat voort. Guaidó riep zichzelf eind januari uit tot legitieme president van Venezuela en werd onmiddellijk erkend door de VS en een 50-tal andere landen. Maar Guaidó slaagt er niet in om Maduro omver te werpen en het Venezolaanse leger achter zich te krijgen.

Na Guaido's mislukte poging tot staatsgreep eind april, ging er een dialoog van start op Barbados, een vredesinitiatief van Noorwegen. Maar die gesprekken zijn vorige maand afgesprongen, toen nieuwe Amerikaanse sancties Venezuela in een wurggreep namen.

VS-sancties nemen Venezuela in een wurggreep

Het decreet dat de Amerikaanse president Trump op maandag 5 augustus uitvaardigde, bevroor onmiddellijk alle activa van de Venezolaanse staat en van kopstukken uit de regering-Maduro in de Verenigde Staten. Wereldwijd riskeren bedrijven en individuen die zaken doen met de Venezolaanse overheid nu Amerikaanse strafmaatregelen.

De internationale gemeenschap weze gewaarschuwd: "Wij sturen een signaal naar al wie zaken wil doen met het Maduro-regime: wees uiterst voorzichtig, zet je zakelijke belangen met de VS niet op de helling", dreigde VS-veiligheidsadviseur John Bolton, die gisteren is opgestapt. 

Wij sturen een signaal naar al wie zaken wil doen met het Maduro-regime: wees uiterst voorzichtig, zet je zakelijke belangen met de VS niet op de helling

John Bolton, voormalig nationaal veiligheidsadviseur VS

Op de persbriefing gisteren kondigde Elliott Abrams namens de VS nóg zwaardere sancties aan: "Wij zien geen enkel teken van het Maduro-regime om de macht af te staan, dus we móeten de druk blijven verhogen", aldus Abrams. Met zijn bezoek aan Brussel wil hij de Europese Unie overtuigen om de VS daarin te volgen. Abrams herhaalde ook dat een militair ingrijpen om een regimewissel in Venezuela te forceren nog altijd op tafel ligt in Washington, maar analisten denken dat de kans op een Amerikaanse invasie in Venezuela zeer klein is.

Venezolaanse bevolking slachtoffer

De puinhoop in Venezuela is niet alleen te verklaren door de Amerikaanse sancties, maar er komt wel heel wat kritiek op de maatregelen. Het olie-embargo alleen kost Venezuela jaarlijks miljarden dollars, broodnodig voor de import van voedsel en medicijnen. Het extra leed dat de harde sancties veroorzaken bij de noodlijdende Venezolaanse bevolking, verklaart ook de terughoudendheid van de Europese Unie.

Rusland en China houden Venezuela overeind, maar door de VS-sancties is de Venezolaanse olie-uitvoer in augustus al teruggevallen tot het laagste peil in 2019. De Chinese staatsoliemaatschappij CNPC heeft zijn aankopen opgeschort, waardoor de Venezolaanse olieproductie is teruggevallen tot 770.000 vaten per dag in augustus. In juli produceerde Venezuela nog 992.565 vaten per dag en in juni waren het er zelfs nog 1,13 miljoen.

De Russische staatsoliemaatschappij Rosneft is de belangrijkste handelaar in Venezolaanse olie geworden. Volgens Elliott Abrams is die handel niet in strijd met het VS-embargo, omdat de olie gebruikt wordt om Venezolaanse schulden bij Rosneft te vereffenen.

"Zit Rosneft er voor iets tussen?", vroeg Abrams zich nog af over de Belgische olie-import uit Venezuela. "Het zou om een transactie kunnen gaan. Dat de Belgische import van Venezolaanse olie verviervoudigd is, wil daarom niet zeggen dat België vier keer zoveel consumeert. Wie voert die olie in en voor wie is ze bestemd? Wij hebben dus veel vragen, maar we zullen hierover vast meer te weten komen in de nabije toekomst", besloot de VS-gezant voor Venezuela in Brussel.

Speciale VS-gezant voor Venezuela Elliott Abrams
AFP or licensors

Meest gelezen