Kijk op de kaart of u in uw buurt kunt zoeken naar Aziatische hoornaar: "Nu aanpakken om hoornaarbom te voorkomen"

De start van de herfst is een cruciale periode voor het bestrijden van de Aziatische hoornaar. Dit jaar zijn al een tiental nesten verdelgd. Vespawatch, dat de gevaarlijke exoot monitort, is ook nog op zoek naar 31 andere nesten. Kijk op de kaart hieronder of u in uw buurt mee kan zoeken. Nu de bomen hun bladeren verliezen, zullen die sneller te vinden zijn. Vespawatch roept op om naast het uitkijken voor die nesten ook andere waarnemingen van de Aziatische hoornaar te blijven melden. 

De eerste Aziatische hoornaar dook in België op in 2011. Sindsdien breidt de soort snel uit. Deze wesp komt uit China en jaagt in groep op honingbijen en andere insecten. Elk jaar duiken er meer van deze exoten op. "Vorig jaar hadden we rond dezelfde tijd, begin september ook zoveel nesten. Er waren er toen 16 verdelgd. Vorig jaar hebben we afgeklokt op 41 nesten in Vlaanderen. Dit jaar zal het ook zoiets worden", zegt Karel Schoonvaere van Vespawatch, een project van het Instituut voor Natuur -en Bosonderzoek.

Momenteel zijn er nog maar een tiental nesten gevonden en verdelgd in Vlaanderen. Vespawatch heeft wel weet van nog een 30-tal locaties waar hoogstwaarschijnlijk ook nesten zijn, aangezien daar enkele Aziatische hoornaars zijn gevonden. Vespawatch roept dan ook iedereen op om mee uit te kijken naar die nesten, om ze zo snel mogelijk te kunnen verdelgen. September is daarvoor de ideale periode, met het vallen van de bladeren en net vóór de voortplanting van de Aziatische hoornaar.

Kijk hieronder of bij u in de buurt ook een nest van de Aziatische hoornaar is:

Honderden koninginnen

"Vanaf nu worden in hoornaarsnesten startsignalen voor de voortplanting gegeven. Vanaf oktober worden nieuwe koninginnen geboren die in het volgende jaar na overwintering een nestje stichten", weet Schoonvaere. Hij waarschuwt ook dat per nest tientallen tot een honderdtal nieuwe koninginnen geboren kunnen worden. Door de nesten nu zo snel mogelijk aan te pakken, voorkomen we dat er een hoornaarbom ontploft. 

Hoe herken je dan die hoornaar? Een Aziatische hoornaar is goed te onderscheiden van zijn Europese variant. Ze is voornamelijk zwart met opvallend gele pootjes. De onschadelijke Europese hoornaar heeft een roodbruine kleur met een geel achterlijf. De nesten van de Aziatische hoornaar zijn meestal in hoge boomtoppen te vinden en zijn bol-of peervormig. Vespawatch zegt dat daarnaast ook al nesten in tuinhuisjes of op gevels zijn gevonden.

Honingbij, wesp en hoornaars op schaal naast elkaar. De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar en is opvallend donkerder gekleurd. Het achterlijf is meer zwart dan geel en de roodbruine kleur van de kop en de pootjes ontbreekt volledig.

Verdelgteams

De Aziatische hoornaar is voor de mens even "onschuldig" als een gewone wesp. Toch moeten we het verwijderen van nesten overlaten aan professionals. Sinds de oprichting van Vespawatch in 2017, worden meer en meer brandweerkorpsen daarvoor opgeleid, zegt Karel Schoonvaere: "In West- en Oost-Vlaanderen is de werkgroep Aziatische Hoornaar actief, waar andere brandweerkorpsen van Vlaanderen zich ook bij aansluiten. Er is dit jaar ook geïnvesteerd in materiaal waarmee we hoge boomnesten kunnen verdelgen." 

Deze ochtend heeft de brandweer van Brussel zo voor de eerste keer zelf een nest Aziatische hoornaars uitgeroeid. Het nest hing in een boom in Oudergem op 15 meter hoogte. Het korps heeft daarvoor speciale pakken aangekocht om helemaal beschermd te zijn tegen de lange angel van de hoornaar.

FOTO: Radio 2 Vlaams-Brabant & Brussel

Meest gelezen