foto Nick Proot

Sioen: big in China, en in de helft van Azië

Vandaag treedt de Vlaamse muzikant Sioen op aan de Chinese Muur. Morgen geeft hij een concert in de Dusk Dawn Club in Peking, vlakbij de Verboden Stad. Frederik Sioen is erg bekend in Zuid-Korea, Japan en Indonesië. Hoe komt dat? Hij gaf uitleg bij Vincent Byloo op Radio 1.  

De concerten in China kwamen er in samenwerking met Belexpo, de organisatie die de Belgische vertegenwoordiging op wereldtentoonstellingen begeleidt. In Peking heeft Belexpo een tuin aangelegd, met culinaire hoogtepunten van bij ons, op de "Bejing International Horticultural Exhibition". Vandaag is het Belgian national day op die manifestatie. Daarin kadert het concert van een uur aan de Muur.  Sioens bekendste nummer, "Cruisin'" is al een miljoen keer gestreamd in China. Lees aub verder onder het filmpje van "Cruisin'" tijdens het slotfeest van "50 jaar televisie" in het Sportpaleis in Antwerpen in 2003.  

Videospeler inladen...

Sioen (°Gent 1979) heeft ervaring met concerten in Zuid-Korea en Japan. In Indonesië zit het nummer in de karaoke machines.  In China is het zijn tweede optreden in 12 jaar tijd. 10 jaar geleden werd "Cruisin'" in Zuid-Korea een hit dankzij een reclameclip met Gwyneth Paltrow voor een Amerikaanse kledinglijn. Zuid-Korea is overigens zijn tweede vaderland. Zijn vriendin is afkomstig uit het land, en hij leert Koreaans. 

Een klein meisje op Odegand

Sioen vliegt na Peking snel naar België om vrijdag op Odegand in Gent zijn nieuwe single "Little Girl" voor te stellen. Het liedje is geschreven vanuit het standpunt van een grote broer die zijn jongere zus aanmoedigt om de wereld te veranderen. "Little Girl" is de single uit een nieuwe CD, "Message of Cheer & Comfort", die in januari op de markt komt maar in Zuid-Korea al in de winkel ligt.  

Dan reist Sioen weer naar het verre oosten voor het Gwancheon Festival, het grootste "street art festival" van zuid-Korea, met 100.000 bezoekers.  Volgende maand trekt Sioen naar Nederland met zijn programma "Sioen plays Graceland". 

Meest gelezen