Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Trump ontslaat veiligheidsadviseur en havik John Bolton: "Trump moest Bolton intomen, in plaats van omgekeerd"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton ontslagen. Dat heeft hij zonet aangekondigd op Twitter. "Ik was het grondig met hem oneens", zegt de president. Havik Bolton was een grote voorstander van harde taal met name in dossiers zoals Iran, Afghanistan en Noord-Korea. "De persoonlijkheden van Trump en Bolton clashten, maar ook hun ideeën", zegt correspondent in de VS Björn Soenens.

De Amerikaanse president heeft zijn nationale veiligheidsadviseur ontslagen. "Ik was het grondig met hem oneens", schrijft hij op Twitter. "Net als vele anderen binnen mijn regering, dus heb ik hem om zijn ontslag gevraagd."

Trump bedankt Bolton voor zijn diensten en kondigt aan dat hij volgende week al een nieuwe nationale veiligheidsadviseur zal benoemen. Als waarnemend veiligheidsadviseur is Charlie Kupperman aangesteld, een gewezen topman bij Boeing en Lockheed Martin, en sinds begin dit jaar de rechterhand van Bolton.

(lees verder onder de tweets)

Bolton zelf spreekt de versie van Trump over zijn ontslag overigens tegen. In een tweet lijkt hij aan te geven verrast te zijn over de mededeling van de president. "Ik bood aan om gisteravond ontslag te nemen en president Trump zei: 'we praten er morgen over'", zegt Bolton op Twitter.

(lees voort onder de tweet)

Derde veiligheidsadviseur die vertrekt

John Bolton (70), de man met de borstelsnor, was sinds maart vorig jaar de veiligheidsadviseur van Trump. Hij was al de derde man in die functie: Michael Flynn en Herbert Raymond McMaster gingen hem voor.

"We  hadden het eigenlijk min of meer kunnen voorspellen", zegt correspondent Björn Soenens in de VS over het ontslag van Bolton, die gold als de havik van de regering-Trump. Volgens Soenens clashten hun persoonlijkheden, maar ook hun ideeën.

"Ik heb het altijd een rare combinatie gevonden, Trump en Bolton. Aan de ene kant Trump met zijn "America First", die zich niet veel wil mengen in conflicten waar de VS volgens hem niets mee te maken heeft. Aan de andere kant Bolton, die het omgekeerde is. Ook hij gelooft in "America First", maar dan voor wat de belangen van de VS in het buitenland betreft." 

Havik

Daarnaast houdt Donald Trump weliswaar van oorlogszuchtige strijdtaal, maar niet van oorlog. Terwijl John Bolton wel degelijk bekendstaat als oorlogszuchtig. Bolton was tijdens de regering-Bush een van de architecten van de oorlog in Irak en deinst niet terug voor militair ingrijpen.

Als veiligheidsadviseur van Trump was Bolton dan ook geen voorstander van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië en Afghanistan. Hij stond ook niet achter de toenadering tot Noord-Korea. "Hij weigerde ook om mee te gaan op bezoek, toen Donald Trump en Kim Jong-un elkaar de hand schudden in de demarcatielijn", brengt Soenens in herinnering.

Bolton moedigde Trump ook aan om zich terug te trekken uit internationale akkoorden. En last but not least wordt hij ook gezien als de architect achter de harde lijn van de VS tegen Iran. "Bolton wou ook dat er een aanval werd gelanceerd op Iran, maar die werd op het laatste nippertje door Trump afgeblazen. Mocht het aan Bolton hebben gelegen, dan was er misschien al oorlog met Iran", zegt Soenens.

"Het is heel vreemd: normaal gezien moet de veiligheidsadviseur de president intomen. In dit geval was het het omgekeerde: Trump moest Bolton intomen." 

Bekijk hier het gesprek uit "Het journaal" met onze correspondent in de VS Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen