Jonas Roosens

Armin van Buuren over de druk bij dj's: "Ik was de nummer 1 van de wereld en de ongelukkigste persoon op aarde"

De Nederlandse succes-dj Armin van Buuren (42) heeft in het praatprogramma "Jinek" zonder schroom verteld over de immense druk die hij ervaart in de dancesector. "Iedereen doet stoer tegen elkaar en zegt dat het prima gaat, maar ondertussen hoor je wel dat ze bij een coach of psycholoog lopen", aldus Van Buuren die momenteel hoog in de hitlijsten staat met "Hoe het danst". De top-dj waarschuwt ook voor sociale media.

Achter de talrijke feestfoto's van over de hele wereld die ze posten op sociale media schuilt een immense werkdruk bij dj's: de vele reizen (met tijdsverschillen, helse jetlags én eenzame momenten tijdens het úren wachten in hotels), de onderlinge concurrentie en het gevoel van constant moeten presteren op hoog niveau. Tot dat besef kwam het publiek pas goed toen vorig jaar in april Avicii plots overleed. De bekende Zweedse dj kampte met wat zijn familie noemde "extreme stress".

Ik wilde élke fan pleasen

Van Buuren kent het gevoel maar al te goed en wil graag dat er meer openheid komt bij deejays. Hij kende zelf een mindere periode in 2010, deels te wijten aan sociale media. "Ik wilde zeker in het begin élke fan pleasen. Op een onbewaakt moment na een optreden bekijk je je tijdlijn op Twitter en dan is er gewoon één iemand die helemaal losgaat. Die het optreden maar niets vond. Dan ben ik een hele avond van slag. Ik kan daar niet tegen. Elke fan is belangrijk", legt Van Buuren uit. Hij komt uit voor zijn onzekerheid.

"Ergens is dat een trigger om het beter te doen. Er zit altijd een kern van waarheid in... Ik heb er erg onder geleden, vooral in 2010. Serieus: Ik was de nummer 1 van de wereld, maar de ongelukkigste persoon op aarde." Iedereen is een beetje slachtoffer geworden van sociale media, besluit hij.

Toch is Van Buuren ook dankbaar. "Ik wil niet te negatief zijn. Het is waanzinnig wat ik allemaal mee mag maken. Dat is echt super. Er zit alleen een schaduwkant aan en die beginnen we nu steeds meer te zien." Van Buuren wil graag met collega's bij elkaar komen om te praten over de psychische problemen waaronder velen gebukt gaan. 

Meest gelezen