AFP or licensors

Nog 2.500 vermisten na doortocht orkaan Dorian op Bahama's, al 50 doden geteld "maar echte dodental zal onthutsend zijn"

Het aantal vermisten na de doortocht van orkaan Dorian op de Bahama's staat op 2.500. Dat blijkt uit een lijst van de hulpdiensten. Vorige week raasde de orkaan over de eilanden en liet een spoor van ravage achter. 

Op dit ogenblik zijn er op de Bahama's al 50 doden geteld na de doortocht van orkaan Dorian vorige week, maar er wordt gevreesd dat dat aantal nog stevig zal oplopen. Maar liefst 2.500 mensen staan nog op de lijst van vermiste personen. En tienduizenden inwoners hebben hulp nodig. 

Carl Smith, een woordvoerder van het National Emergency Management Agency, vertelde tijdens een persconferentie: "Ongeveer 2.500 inwoners staan op dit moment op het Bahamaanse register." Tegelijk maande hij ook aan tot voorzichtigheid: "De database is nog in opbouw en sommige mensen die al geëvacueerd zijn, moeten hun namen nog registreren. De lijst is nog niet getoetst aan de registers van wie er in de schuilplaatsen verblijft of van de mensen die al geëvacueerd zijn." Verwacht wordt dus dat het aantal vermisten wel nog daalt. Toch hebben een aantal functionarissen al aangegeven dat het dodental "onthutsend" zou kunnen zijn.

Begin vorige week raasde orkaan Dorian met een verwoestende kracht over de Bahama's. De orkaan haalde windsnelheden tot 350 kilometer per uur. De ravage is enorm: dorpen en steden werden compleet weggevaagd, elektriciteitspalen en bomen knakten om: "Het paradijs is uitgewist", zo werd het in Amerikaanse media omschreven. Volgens de Verenigde Naties werden er in de stad Marsh Harbor 90 procent van de huizen, gebouwen en infrastructuur verwoest. Hulpverleners hebben het plan opgevat om rond Marsh Harbor twee tentensteden op te bouwen. 

Meest gelezen