Videospeler inladen...

Over volksliederen, Chinees voetbal en Hongkong: Chinees volkslied overstemd door boegeroep op WK

Bij het begin van de kwalificatiewedstrijd Hongkong-Iran voor het WK Voetbal hebben supporters van Hongkong minutenlang het Chinese volkslied overstemd met boegeroep. De demonstranten hebben intussen een eigen volkslied gecomponeerd. Op de Malediven klonk het Chinese volkslied dan weer foutloos. 

Het protest in Hongkong tegen de inmenging van China en voor meer democratie blijft voortduren. Maar na maanden van massademonstraties en confrontaties met de politie op straat, verplaatste het zich gisteren voor enkele uren naar het plaatselijke voetbalstadion. 

Daar vond de kwalificatiematch tegen Iran plaats voor het komende WK. De Hongkongers wisten op voorhand dat hun ploeg weinig kans maakte. Toch zakten ze massaal af naar het stadion. Nadat ze eerst in stilte geluisterd hadden naar het Iraanse volkslied, brak een oorverdovend boegeroep uit toen het volkslied van de Chinese Volksrepubliek begon. 

Het Chinese volkslied wordt ook wel "Mars van de vrijwilligers" genoemd en gaat over de burgerbewegingen die in de jaren 30 streden tegen de Japanse invasie in China. De tekst is geschreven in het Mandarijn. Op het "beledigen" van het volkslied staat in China een gevangenisstraf van 3 jaar. Hongkong verloor de match tegen Iran met 0-2. 

Bekijk hier de beelden van het protest: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Hymne in shoppingcentrum

Rond dezelfde tijd klonk een heel andere hymne in - hoe kan het ook anders - een volgepakt shoppingcentrum in het centrum van Hongkong. Daar hieven honderden in het zwart geklede betogers hun eigen "volkslied" aan, amper een paar weken geleden gecomponeerd door een plaatselijke jonge muzikant en nu al verheven tot "Hymne voor Hongkong."

In tegenstelling tot het volkslied uit Peking is het geschreven in het Kantonees, de taal van Hongkong. Het bevat zinnen als "Hoor je de woede in onze kreten? Sta op en roep mee" en "Zet door, we zijn één". Alle demonstranten hebben de tekst en muziek intussen op hun smartphone en het lied is nu al een klassieker. 

Chinees volkslied in de Malediven

Bijna tegelijkertijd met de zangstondes in Hongkong klonk ook op de Malediven het Chinese volkslied, bij het begin van de kwalificatiematch tegen China. Tussen de Chinese spelers ook Ai Kesen, tot voor kort bekend als Elkeson de Oliveira Cardoso, een Braziliaanse speler in China. 

Elkeson is de eerste buitenlandse speler die zich laat naturaliseren om in de Chinese nationale voetbalploeg te kunnen spelen. China heeft als ambitie om tegen 2050 een topvoetballand te worden. Tot nu toe kon het zich nog maar 1 keer kwalificeren, in 2002. In tegenstelling tot de Hongkongers lipte Ai Kesen de Chinese hymne quasi foutloos mee. China won tegen de Malediven met 0-5.

Meest gelezen