Videospeler inladen...

SP.A-voorzitter Crombez: "We moeten het meer hebben over sociaaldemocratie en migratie het debat niet laten domineren"

De SP.A heeft veel te weinig sociaaldemocratie toegepast in de wijken en dat is voor een deel te wijten aan het feit dat asiel en migratie de debatten gedomineerd hebben. Dat zegt SP.A-voorzitter John Crombez in "De afspraak".

Aanleiding voor deze uitspraak is de "Pano"-uitzending over het zeer strenge migratiebeleid in Denemarken. Daar krijgen asielzoekers bij hun aankomst te horen dat zij niet in Denemarken zullen kunnen blijven, moeten kinderen verplicht vanaf 1 jaar naar de crèche, en worden misdrijven in de "getto"-wijken met veel migranten dubbel zo hard bestraft als elders.

Door dat beleid is het aantal asielzoekers fel gedaald en opmerkelijk is dat zowel de rechtse partijen als de sociaaldemocratische oppositie die aanpak steunen. Het gevolg was dat asiel en migratie bij de recente verkiezingen geen belangrijk discussiepunt vormden en dat de sociaaldemocraten met de andere punten van hun programma de verkiezingen wonnen. 

Het debat begon met migratie en ze moesten dat wegzetten om nog over de maatschappij te kunnen spreken

Crombez zegt dat hij het niet eens is met een aantal van die zeer rechtse maatregelen zoals de dubbele bestraffing, "maar het heeft gewerkt om het debat over asiel en migratie buiten de kiescampagne te houden.  Het punt is dat zij niet meer tot de debatten over sociale thema's kwamen doordat migratie altijd op de eerste plaats kwam. In Zweden hebben ze hetzelfde voorgehad. Het debat begon met migratie en ze hebben het moeten wegzetten om nog over de maatschappij te kunnen spreken."

"Sociaaldemocraten moeten het over de maatschappij hebben. Wij hebben veel te weinig sociaaldemocratie toegepast in de wijken, als het bijvoorbeeld gaat over de toewijzing van sociale huisvesting, de kinderopvang en de herverdeling", stelt Crombez. 

Naar eigen zeggen neemt Crombez het voorbeeld van Deense sociaaldemocraten in belangrijke mate mee naar hier. Hij verwijst daarbij naar het standpunt om veel meer te investeren in de landen van oorsprong zodat er minder mensen doorreizen naar Europa en naar het voorstel dat de SP.A heeft gedaan om kinderen op veel jongere leeftijd minstens 1 dag per week naar de crèche te sturen.

Bekijk hier het hele gesprek met John Crombez in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen