Denderleeuw wil geparkeerde vrachtwagens bannen

Denderleeuw wil een algemeen parkeerverbod invoeren voor voertuigen van meer dan 5 ton, en dat op zijn hele grondgebied. De maatregel is een reactie op de toenemende overlast van geparkeerde vrachtwagens.

Steeds meer vrachtwagens worden in woonkernen geparkeerd. En dat zint het gemeentebestuur van Denderleeuw niet. “We ontvingen steeds meer meldingen van vrachtwagenchauffeurs die hun vrachtwagen of trekker in woonkernen parkeren, tot ongenoegen van de buurt”, vertelt schepen Andy Depetter. “Dat is slecht voor de verkeersveiligheid, want zo een vrachtwagen beperkt de zichtbaarheid en zorgt soms voor een moeilijke doorgang. Inwoners klagen ook over lawaaihinder door warmdraaiende motoren en zwerfvuil.”

Drastische maatregel

Schepen voor Mobiliteit Yves De Smet vult aan: “Wettelijk gezien is het parkeren van zware vrachtwagens langer dan 8 uur verboden in de bebouwde kom. Ingrijpen is voor de politie echter niet altijd eenvoudig, want als de chauffeur zijn vrachtwagen bij wijze van spreken een halve meter verplaatst, gaat er een nieuwe periode in. Daarom heeft de verkeerscommissie voorgesteld om voor zware vrachtwagens (van vijf ton of meer) en bussen een algemeen parkeerverbod in te voeren op of langs de openbare weg.”

Wachten op advies

De maatregel moet de leefbaarheid en de veiligheid in Denderleeuw verbeteren. “De verkeersleefbaarheid in onze dichtbevolkte gemeente is voor het bestuur een absolute prioriteit", stelt de Smet. De maatregel kan, mits positief advies van het Agentschap Wegen en Verkeer, 60 dagen na de beslissing ingevoerd worden. De verkeerssignalisatie zal dan pas aangepast worden.

kasto80

Meest gelezen