Videospeler inladen...

Vlaamse leerkrachten maken zich zorgen over invloed Koranscholen: "Kinderen vragen waarom ik stuk van mijn been toon"

Ook in ons land maken leerkrachten zich meer en meer zorgen over de invloed van Koranscholen. Ze merken dat steeds meer kinderen naar de les gaan, zelfs vanaf zeer jonge leeftijd. De inzichten en radicale ideeën die ze daar meekrijgen, botsen met de lessen op school. Dat vertellen enkele leerkrachten anoniem aan VRT NWS, na de ophef die gisterenavond is ontstaan in Nederland. 

Nederlandse journalisten van het tv-programma Nieuwsuur en de krant NRC Handelsblad kwamen op het spoor dat een aantal Nederlandse moskeescholen zeer radicale ideeën onderwijzen aan kinderen. Ze leren onder meer dat mensen met een ander geloof de doodstraf verdienen. 

Koranscholen bestaan ook bij ons. Ze staan buiten het reguliere onderwijs en zijn verbonden aan een moskee. Kinderen leren er de koran opzeggen, meestal in het weekend of op een woensdagmiddag. 

Maar in het reguliere onderwijs zijn ze ongerust over de evolutie. Want leerkrachten zien steeds meer kinderen naar de Koranles gaan, vanaf zeer jonge leeftijd ook. En de inzichten die ze er krijgen, botsen steeds vaker met de lessen op school.  

"Als we in de klas over twee papa's praten, dan zijn er heftige reacties. Dat moeten wij niet leren. Dat mag niet van Allah, zeggen ze", zo vertelt een lerares uit een derde leerjaar.

"Ze maken mij op de speelplaats ook duidelijk dat we gestraft zullen worden door Allah. Wij leven niet volgens hun normen. Kinderen vragen mij waarom ik make-up op heb, waarom ik een stuk van mijn been laat zien. Ze vinden dat abnormaal dat ik zo van mijn man naar school mag komen. Er zijn zelfs kleuters die mij daarop aanspreken. Die dat raar vinden. Dat komt zeker voor een deel uit de Koranschool."

Scholen proberen iets te doen. Basisschool De Kleurdoos uit Brussel spreekt bijvoorbeeld met ouders. Maar leerkrachten getuigen dat het niet altijd gemakkelijk is om in dialoog te gaan.

"Wij praten ook met ouders, maar sommigen leven echt in hun wereld", zegt een leerkracht. "Meisjes mogen zelfs niet zwemmen. Ze krijgen een doktersbriefje van hun eigen dokter. Ze nemen niet deel aan onze maatschappij. Toen ik begon met lesgeven was dat niet zo erg. De laatste 2 à 3 jaar is dat veel erger geworden."

Bekijk hier het fragment uit "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen