Videospeler inladen...

Recordaantal migranten steekt Kanaal over door "fake news" over brexit, "Moeten nu vertrekken of we worden gedeporteerd"

De Britse grenswacht heeft gisteren 86 migranten opgepikt in het Kanaal. Ze probeerden met bootjes Groot-Brittannië te bereiken. Mensensmokkelaars zouden hen onder druk zetten om de oversteek te wagen voor de brexit.

De Britse kustwacht onderschepte gisteren 6 bootjes met in totaal 86 migranten. Dat zou het hoogste aantal zijn op een dag.  Op de grootste boot zaten 23 mensen, er waren ook vrouwen en kinderen bij. De mensen kwamen uit Iran, Ethiopië, Irak, Afghanistan, Pakistan, Turkije, de Filippijnen en Vietnam. 

In totaal heeft de kustwacht dit jaar al 1100 mensen opgepakt die vanuit Frankrijk met een bootje het Verenigd Koninkrijk probeerden te bereiken. Dat zijn er dubbel zoveel als in heel vorig jaar. In augustus alleen al werden 336 mensen van het Kanaal gehaald. De Franse overheid spreekt over meer dan 1500 migranten die sinds januari de oversteek hebben geprobeerd, tegenover 586 in heel 2018. 

"Nu of nooit"

Pierre-Henri Dumont, een Frans parlementslid uit Calais, ziet een reden voor die exponentiële stijging. Migranten in de buurt van Calais zouden onder druk worden gezet om de gevaarlijke oversteek zo snel mogelijk te wagen. Mensensmokkelaars zouden hen vertellen dat het Kanaal na de brexit zal worden afgesloten. De brexit is nu gepland op 31 oktober. 

Een migrant die momenteel in de buurt van Duinkerke verblijft bevestigt dit verhaal aan onze redactie. "Ja natuurlijk moet ik vertrekken voor de brexit, want na de brexit zullen ze ons misschien niet meer accepteren en worden we gedeporteerd."

Vorige maand hebben de Britse en Franse ministers van binnenlandse zaken afgesproken om nauwer te gaan samenwerken. Zo zouden er meer controles komen langs de Franse kust. Maar volgens Dumont is het voor de Fransen onmogelijk om zo'n 500 kilometer kust te monitoren. 

Herbekijk hieronder de analyse van onze reporter Stijn Vercruysse in "Het Journaal": (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

"Transmigranten luisteren naar smokkelaars"

Volgens Sofie D'hulster van hulporganisatie vzw Humain zijn er meerdere factoren die de stijging van de oversteek verklaren. "De transmigranten in Noord-Frankrijk luisteren en geloven wat smokkelaars hen zeggen. Dus als smokkelaars dat als argument gebruiken om de druk te verhogen, dan zal dat zeker meespelen." In Duinkerke zag D'hulster de voorbije maanden ook het aantal transmigranten toenemen: "het is de logica zelve dat als er meer mensen willen oversteken en een poging ondernemen, er dus ook meer slagen."

En er is nog een element dat de druk verhoogt. "In Duinkerke verblijven de gezinnen met kinderen op de vlucht in en rond een gebouw met douches en toiletten van de gemeente, maar die infrastructuur zou nu toch weer gesloten worden. Dat betekent dat de mensen daar weg moeten en dat doet de wanhoop zeker toenemen."

Herbekijk hieronder de getuigenis van een jonge transmigrant in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen