Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Iran sluit drie Australiërs op: "Pas op met reizen naar Iran"

Twee Brits-Australische vrouwen en één Australische man zitten in een gevangenis in Iran. Ze zijn opgepakt toen ze op reis waren in het land. Waarvan ze beschuldigd worden is niet duidelijk. Australië raadt landgenoten aan goed na te denken voor ze naar Iran reizen. 

Om privacy-redenen wil de Australische overheid de namen van de gevangenen niet vrijgeven. Duidelijk is wel dat ze zijn opgepakt in twee aparte incidenten. In één geval gaat het om een Brits-Australische vrouw, die gestudeerd heeft in Cambridge en lesgeeft aan een Australische universiteit. Ze zou veroordeeld zijn tot tien jaar jaar cel en in eenzame opsluiting zitten. Maar waarvan ze beschuldigd wordt is onduidelijk. 

In het tweede geval gaat het om een Brits-Australische blogster en haar Australische vriend. Zij zouden tien weken geleden al zijn opgepakt, ook bij hen is onduidelijk waarvan ze worden beschuldigd. Ze maakten een rondreis door Azië, volgens sommige bronnen zouden ze hun tent in de omgeving van een militair complex hebben opgeslagen. Mogelijk verblijven de gevangenen in de Evingevangenis, in de buurt van Teheran. Die gevangenis heeft een aparte vleugel voor politieke gevangenen en intellectuelen. 

Denk goed na of je reis naar Iran wel nodig is 

Australisch reisadvies voor Iran

Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken geeft consulaire hulp aan de familie van de drie slachtoffers. Maar Australië waarschuwt wel voor reizen naar Iran, omdat buitenlanders er willekeurig kunnen worden opgepakt. "Denk goed na wat de reden is voor je reis" (en dus of ze echt nodig is) zegt Buitenlandse Zaken in Canberra. "En blijf vooral weg uit de omgeving van de grens met Irak en Afghanistan."

Opvallend: deze gevangenen hebben géén band met Iran

Het gebeurt wel meer dat Iran buitenlanders opsluit of voor het gerecht brengt. Maar in bijna alle gevallen gaat het om mensen die ook de Iraanse nationaliteit hebben of van Iraanse origine zijn. Dat is deze keer niet het geval.

Er wordt dan ook gespeculeerd dat de arrestaties te maken hebben met de oplopende internationale spanningen. Die draaien rond de vraag of Teheran aan een kernwapen werkt. In 2015 was met Iran een "gezamenlijk alomvattend actieplan" overeengekomen. Maar de Amerikaanse president Trump heeft die overeenkomst opgezegd.

De Verenigde Staten patrouilleren intussen met militaire schepen in de straat van Hormuz, een zee-engte in de Perzische golf vlak bij Iran. De VS vroegen internationale steun voor die operatie, maar alleen Bahrein, Groot-Brittannië en Australië doen in beperkte mate mee met de Amerikanen. Het is dus mogelijk geen toeval dat net mensen met de Brits-Australische nationaliteit zijn opgepakt. 

Meest gelezen