Videospeler inladen...

Kan de zoon van een iconische verzetsstrijder Afghanistan herenigen?

Ieder jaar op 9 september herdenkt Afghanistan de verzetsleider Ahmed Sjah Massoud. Twee dagen voor de aanslagen op 11 september 2001 werd hij vermoord door Al Qaeda. Nu zet zijn zoon zijn eerste stappen op het publieke toneel. Hij pleit ervoor om het hele Afghaanse volk bij de vredesonderhandelingen te betrekken.

Ahmed Shah Massoud werd twee dagen voor 11 september 2001 vermoord door twee Tunesische Al Qaeda-leden die zich voordeden als journalisten met een vals Belgisch paspoort. Het was een klap voor Afghanistan, dat sindsdien geen charismatische leider meer heeft gekend.

Massoud behoorde tot de Tadzjiekse gemeenschap in de Panjshir-vallei, in het noorden van Afghanistan. Hij was een gerespecteerde militaire commandant van de mujahideen die het guerrilla-verzet leidde tegen de sovjetbezetting van Afghanistan.

Toen in 1996 de taliban aan de macht kwamen, werd hij de voorman van de Noordelijke Alliantie die zich verzette tegen het nieuwe bewind. Massoud was gekant tegen het totalitaire karakter en de fundamentalistische religieuze politiek van de taliban. Bovendien was hij de belangrijkste bondgenoot van het Westen in de strijd tegen de taliban en Al Qaeda.  

Ahmed Massoud wordt ieder jaar herdacht in Afghanistan.

Tot zijn dood zagen velen in de "leeuw van Panjshir" de leider die Afghanistan eindelijk zou kunnen herenigen. De moord zou een voorbode blijken van de aanslagen die de VS op 9/11 troffen.

Neemt zijn zoon de fakkel over?

Dit jaar greep de zoon van Massoud (die ook Ahmed Massoud heet) de herdenking van zijn vader aan om zich te profileren in het publieke debat. Na zijn studies in Groot-Brittannië keerde hij in 2016 terug naar zijn thuisland. 

De erfenis van Massoud claimen, levert in Afghanistan steevast veel stemmen op

VRT-journalist Rudi Vranckx zocht hem op in zijn geboortestreek in het noorden van Afghanistan. "Toen ik het dode lichaam van mijn vader zag, wist ik dat ik in zijn voetsporen wilde treden", vertelde de jonge Massoud. "Ik wilde zijn werk afmaken." 

Dat zei hij deze week ook aan tienduizenden volgelingen in de Panjshir-vallei. "Vrijheid, rechtvaardigheid en een tolerante islam waren de doelen van mijn vader. Ik sta volledig achter die ambities."

Tienduizenden aanhangers luisterden naar de jonge Massoud.
Ahmad Wali Masoud

Massoud stond sceptisch tegenover de vredesonderhandelingen waar alleen de taliban en de VS bij betrokken waren. Volgens hem moeten de belangen van àlle Afghanen worden behartigd; alleen zo kan er een einde komen aan het geweld en het bloedvergieten in het land. Hij vreest dat de taliban het land opnieuw zullen verscheuren. 

Het valt nog af te wachten of de zoon van de Afghaanse held effectief een positieve verandering teweeg kan brengen in het land. Zeker is wel dat de taliban rekening zullen moeten houden met hem en zijn aanhangers. De erfenis van Massoud claimen, levert in Afghanistan steevast veel stemmen op.

Dood, dood, dood

Het akkoord tussen de VS en de taliban, dat in principe rond was, bepaalde dat de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan afgebouwd zou worden, te beginnen met 5.000 soldaten. In ruil daarvoor verzekeren de taliban geen aanslagen meer te plegen tegen de Verenigde Staten en hun bondgenoten en geen onderdak meer te bieden aan internationale terreurorganisaties zoals Al Qaeda.  

De Amerikaanse president Trump wilde de Afghaanse president en de taliban uitnodigen voor een geheime ontmoeting in Camp David. Die ontmoeting werd echter op het laatste moment afgeblazen, nadat een Amerikaanse militair was omgekomen bij een recente taliban-aanslag in Kabul. Op een persconferentie verklaarde de president nadien de onderhandelingen tot driemaal toe "dood". 

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen