Videospeler inladen...

Wanne Synnave (MNM): "Nood aan mainstream holebi-rolmodellen, en niet aan flamboyante voorbeelden die wat cliché zijn"

Het waren ontzettende cijfers: maar liefst 65 procent van de holebi's en 80 procent van de transgenders heeft ooit met zelfdodingsgedachten rondgelopen. Maar hoe komt het dat dat cijfer zó hoog ligt? Wanne Synnave en Karolien Debecker proberen het in "Vandaag" op één te verklaren. "Ik denk dat er nood is aan mainstream holebi-rolmodellen."

Zowel Wanne Synnave (MNM) als Karolien Debecker (Radio 1) geven zelf aan nooit met zulke gedachten rondgelopen te hebben en allebei zeggen ze geschrokken te zijn van de cijfers.

Ik ben geschrokken dat het nog altijd zo'n groot probleem is 

Wanne Synnave

"Ik ben geschrokken dat het nog altijd zo'n groot probleem is. Ik heb het er nooit zo moeilijk mee gehad. Wel heb ik het twee jaar moeilijk gevonden om het beeld los te laten, dat er nog altijd bestaat: man, vrouw, huisje, kindje", vertelt Synnave. Ook Debecker heeft nooit met zelfdodingsgedachten rondgelopen, maar ook zij heeft het moeilijk gehad na haar coming out. "Ik had dan een liefje, maar dat raakte uit en toen heb ik rondgelopen met de gedachte: "Ik ben nu wie ik ben, en het is nog niet goed"."

Een van de mogelijke verklaringen is volgens Debecker de "nood om geaccepteerd te worden". "Als je jong bent, je bent dan zo kwetsbaar, wil je niets liever dan geaccepteerd worden, normaal zijn, bij de groep horen. Om dan te moeten afwijken, dat is heel heftig. Ik kon het van mezelf niet aanvaarden. Alles rond mij was ook hetero. Vandaag speelt er een ander issue denk ik, namelijk angst om niet te voldoen. Ik was heel hard bezig met te conformeren, de lat te halen. Ik denk dat die lat tegenwoordig zó hoog ligt."

Vandaag speelt er een ander issue denk ik, namelijk angst om niet te voldoen

Karolien Debecker

Tegelijk, zo haalt Synnave aan, wordt er nog altijd veel mee gelachen. "Maar op het moment dat ik uit de kast kwam, was dat opeens gedaan. Toen werd daar geen big deal van gemaakt. Dus misschien is er ook een stuk onwetendheid."

Nood aan rolmodellen

En wat met de rolmodellen? Zijn die er vandaag niet meer of minder dan vroeger? "Ze zijn er veel meer dan vroeger", benadrukt Debecker. Dat beaamt Synnave ook: "Maar het grootste probleem is dat alle rolmodellen die je ziet aan het clichébeeld voldoen. Op dat vlak heb ik me nooit echt kunnen identificeren. Ik denk dat er nood is aan mainstream holebi-rolmodellen, aan de gewone man en vrouw in de straat. En dus niet aan flamboyante rolmodellen die wat cliché zijn."

Ik denk dat er nood is aan mainstream holebi-rolmodellen

Wanne Synnave

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be . De websites lumi.be en gendervonk.be bieden daarnaast hulp bij psychische problemen waar holebi's en transgenders soms mee worstelen. 

Bekijk hier het fragment uit "Vandaag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen