Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-president Habibie, wegbereider van democratie in Indonesië, overleden

In Indonesië is oud-president Habibie overleden. Hij was 83. Habibie volgde dictator Soeharto op en zette democratische hervormingen in gang. Hij organiseerde ook een referendum dat leidde tot de onafhankelijkheid van Oost-Timor. Zijn presidentschap duurde amper 16 maanden, maar betekende wel een ommekeer voor Indonesië. 

Bacharuddin Jusuf Habibie werd president van Indonesië in mei 1998, nadat de militaire dictatuur van Soeharto - die 32 jaar had standgehouden - aan haar einde was gekomen als gevolg van een studentenopstand en een zware economische crisis. Habibie hield het maar 16 maanden uit als president, ook hij kreeg de studentenopstand niet onder controle. 

Maar in die korte periode stuurde hij Indonesië wel een heel andere, democratische weg op: hij bood zijn excuses aan voor mensenrechten­schendingen uit het verleden, kwam met een hervormingsprogramma voor een "rechtvaardige, open en democratische samenleving", liet politieke gevangenen vrij, herstelde de persvrijheid, en maakte vrije verkiezingen mogelijk.

In januari 1999 verraste Habibie de wereld - en vooral de Indonesiërs zelf - met een referendum over onafhankelijkheid voor Oost-Timor, een voormalige Portugese kolonie die door Indonesië werd bezet. De Oost-Timorezen kozen massaal voor onafhankelijkheid. 

Meest gelezen