(archieffoto)

Primeur in zoo: lesbisch pinguïnkoppel Rocky en Marama voedt geadopteerd jong genderneutraal op

Een kuiken van een lesbisch pinguïnkoppel in de Londense dierentuin Sea Life zal hoogstwaarschijnlijk het eerste jong zijn dat niét de stempel krijgt van mannetje of vrouwtje. Met andere woorden: het kuiken wordt genderneutraal opgevoed.

Het 4 maanden oude kuikentje was eerder dit jaar al "wereldnieuws" toen het lesbische koppel Rocky en Marama het jong adopteerde. Zij "kregen" een ei om de biologische moeder, die twee eieren moest uitbroeden, te helpen.

"In de wilde natuur is het volkomen normaal dat pinguïns zich ontwikkelen als genderneutrale identiteiten", legt Sea Life in het persbericht uit. Daarom heeft het jong bijvoorbeeld ook nog geen naam. Het kuikentje kreeg wel al een genderneutraal, paars bandje om zijn vleugel om makkelijk te kunnen identificeren. 

Waarom juist dít jong? De dierentuin wil ouders Rocky en Marama steunen "om een gezond en gelukkig kuiken groot te brengen". Het was voor Sea Life ook de eerste keer dat een homokoppel mét succes een kuiken adopteerde. In Australië, Nederland, Duitsland en Denemarken waren er onlangs ook al homo-pinguïns die zich liefdevol over een ei - en soms later jong - bekommerden.

De pinguïn als partner?

De pinguïn heeft de reputatie een trouwe partner te zijn. Maar dat is relatief te noemen: "echtscheidingen" bestaan wel degelijk. 81 procent van de koningspinguïns kiest bijvoorbeeld elk broedseizoen voor een nieuwe partner.

Pinguïns gaan soms gewoon voor wat hen het beste uitkomt, in een ware voortplantings- en dus overlevingsdrang. Zo bouwt de Adelie-pinguïn graag een nest bestaande uit stenen. Wanneer een vrouwtje van de soort niet genoeg stenen heeft, is ze bereid om te paren met andere mannetjes - dan haar partner - louter in ruil voor stenen. Sommige vrouwtjes pakken het zelfs sluw (of slim) aan: ze doorspartelen het hele paringsritueel om er uiteindelijk zonder seks met de stenen vandoor te gaan.

Homokoppels onder pinguïns zijn eveneens normaal, en zijn zeker geen unicum in de dierenwereld. Uit onderzoek blijkt dat er bij minstens 450 dierensoorten romantische gevoelens zijn voor iemand van hetzelfde geslacht.   

Meest gelezen