Videospeler inladen...

Reynders: "Jaarlijks rapport respect voor rechtstaat en mensenrechten voor elke EU-lidstaat"

Toekomstig Europees Commissaris voor Justitie Didier Reynders (MR) stelt een jaarlijks rapport over elke lidstaat over het respect voor de rechtstaat en de mensenrechten in het vooruitzicht. Hij verwijst naar de jaarlijkse begrotings­rapporten die de Commissie nu al voor elke lidstaat opstelt.

"Wij moeten gaan naar een meer preventieve aanpak", aldus Reynders. "Het is niet nuttig om te wachten tot er een echt probleem met een of ander land ontstaat." Als voorbeeld noemt hij de jaarlijkse begrotingsrapporten van de Europese Commissie. "We moeten bijna dezelfde controle doen voor de begroting. U weet dat daarvoor elk jaar een verslag is."

Ik zal naar de Commissie gaan met een jaarlijks verslag voor alle lidstaten

Toekomstig Europees Commissaris Didier Reynders (MR)

"Ik zal naar de Commissie gaan met een jaarlijks verslag voor alle lidstaten", zegt Reynders. De focus zal hierbij liggen op respect voor de rechtstaat, de democratie en de mensenrechten.

Gisteren noemde Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) die methode een goede zaak. "Hij wil dat voor alle lidstaten doen, die jaarlijkse peerreview. Dat zal de gevoeligheden wat wegnemen", zei hij in "Terzake".

Zijn collega Petra De Sutter (Groen) vindt dat Reynders een grote uitdaging aangaat. "Want we weten dat Frans Timmermans in de problemen is gekomen omdat een aantal landen waartegen hij streng is opgetreden hem daarvoor heeft afgestraft." In de Commissie-Juncker was de Nederlander bevoegd voor dezelfde materie en heeft hij onder meer Polen en Hongarije streng aangepakt. Dat is hem zuur opgebroken, toen de Europese Raad in juli niet hem, maar Ursula von der Leyen als nieuwe Commissievoorzitter heeft voorgedragen. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen