Handpalmscan in Sint-Bavohumaniora in Gent wordt uitgesteld door "ongeruste ouders en nieuwe privacywet"

De Sint-Bavohumaniora in Gent zou dit schooljaar uitpakken met een hightechsysteem, waarbij de leerlingen broodjes kunnen kopen door hun handpalm te laten scannen. Maar de plannen zijn uitgesteld, door ongeruste ouders en een nieuwe Europese privacyregelgeving.

De Sint-Bavohumaniora in Gent wil een einde maken aan ouderwetse papieren maaltijdkaartjes en cash geld. Het plan was dat de leerlingen van de school vanaf oktober konden betalen met een handpalmscan, die gekoppeld is aan een rekening die de ouders online kunnen spijzen. Maar de invoer van het nieuwe systeem wordt even uitgesteld, deels doordat ouders zich afvroegen of dat wel veilig is. "Maar vanaf 14 september gelden er ook nieuwe privacyregels in Europa", weet directeur Hilde Allaert. 

De school is bezig met een document op te stellen, in samenwerking met onder meer professor Jos Dumortier, Gino De Meester van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Perfect ID, het bedrijf dat de handpalmsensor maakt. "Dat document gaan we dan voorleggen aan de privacy­commissie, om zeker te zijn dat we ook in orde zijn voor de nieuwe Europese regels."

Tijdrovend proces

Wanneer alle documenten zijn goedgekeurd, zal de school infomomenten voorzien voor de ouders om toestemming  te vragen. "Dan kunnen we overgaan tot het registreren van alle handpalmen. Maar we hebben 1150 leerlingen. En dan ook nog eens het personeel. Het is dus nog even wachten voordat de leerlingen effectief een broodje kunnen kopen met hun handpalm", aldus Allaert.

Pionier

Het hele proces neemt dus veel tijd in beslag, maar de directeur verwacht dat al die moeite zal lonen. "We doen het liever goed en correct, dan overhaast. We willen dat iedereen gerustgesteld is. Want ook andere scholen zullen willen overstappen op dat systeem. En wij, als pionier, moeten dus zien dat alles pico bello in orde is."

Alternatief

Voor de leerlingen die geen toestemming krijgen van hun ouders om de handpalm te laten scannen, voorziet Sint-Bavo een alternatief. "Ofwel brengen ze gewoon hun eigen boterhammen mee. Ofwel kopen ze een broodje met de papieren bonnetjes die we nu ook al hebben."

kasto80

Meest gelezen