Sneller dan 10.000 km/u: deze hypersonische raketslee is zelfs niet te zien in slowmotion

10.620 kilometer per uur, of Mach 8,6, die snelheid heeft een raketslee van de Amerikaanse luchtmacht naar verluidt gehaald. Zo'n raketslee wordt gebruikt om te testen hoe bepaalde apparatuur zulke hoge snelheden kan doorstaan. Het levert in elk geval bijzonder spectaculaire beelden op. Bekijk ze hieronder.

Op de Holloman-luchtmachtbasis, in de Amerikaanse staat New Mexico, staat een raketsleebaan die meer dan 15 kilometer lang is. Daarop wordt apparatuur getest die bijzonder hoge snelheden moet kunnen weerstaan. Dat gebeurt dus op onbemande sledes op een spoor, die worden aangedreven door raketten.

Hoe snel die sledes gaan? Af en toe boven de 10.000 km/u, zo is al eerder aangetoond. Als we de Amerikaanse luchtmacht mogen geloven, haalde de raketslee op Holloman vorige week zelfs Mach 8,6, of een spectaculaire 10.620 kilometer per uur, of bijna 3 kilometer per seconde.

De Edwards-luchtmachtbasis in Californië, waar het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van de Amerikaanse luchtmacht gevestigd is, deelde er een video van op haar sociale mediakanalen. De raketslee raast zo snel voorbij dat je die zelfs niet kunt zien in slowmotion, aan een vierde van de snelheid. O ja, we raden u aan het geluid aan te zetten, want dat is al even indrukwekkend:

Wat er precies getest werd, vorige week op Holloman, liet de luchtmacht trouwens niet weten. Maar het is wel bekend dat het Amerikaanse leger - net zoals de Chinezen en de Russen - de mogelijkheden bestudeert van hypersonische wapens, die veel sneller en effectiever zouden moeten kunnen toeslaan dan conventionele wapens.

Meest gelezen