©Rebecca Marshall 2017, all rights reserved. Please do not use content without prior written permission.

Spelersmakelaar Henrotay aangehouden in zaak financiële fraude in voetbal: 7 miljoen euro in beslag genomen

In een dossier van financiële fraude in het voetbal zijn bij meerdere huiszoekingen 2 personen opgepakt. Het gaat om spelersmakelaar Christophe Henrotay, die opgepakt werd in Monaco, en een medewerker. Beiden zijn nu officieel aangehouden. De twee worden verdacht van witwaspraktijken en omkoping bij transfers van voetbalspelers. Henrotay zal zo snel mogelijk worden uitgeleverd aan ons land. 

Spelersmakelaar Christophe Henrotay werd vanmorgen opgepakt in Monaco. Hij werd naar een onderzoeksrechter gebracht en is verhoord. Ook een medewerker van hem is opgepakt, in ons land in Luik. 

De twee worden verdacht van witwaspraktijken en omkoping bij transfers van voetbalspelers. Volgens het Franse persagentschap AFP wordt Henrotay verdacht van "frauduleuze retrocommissies" bij een of meerdere transfers.

Onduidelijkheid over transfers

Over welke transfers het precies gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Maar volgens het federaal parket zijn de arrestaties het gevolg van de huiszoekingen op de zetel van voetbalclub Anderlecht en de Belgische Voetbalbond eind april van dit jaar.

Toen werd onder meer de transfer van Aleksandar Mitrovic in 2015 geviseerd, van Anderlecht naar Newcastle United. Bij die transfer was ook Henrotay betrokken.

Maar het gaat niet enkel over de transfer van Mitrovic. Eind vorig jaar startte het Limburgse parket al een onderzoek naar Henrotay. Over welke transfers het daar precies ging is niet helemaal duidelijk. Zeker is wel dat het onderzoek gefederaliseerd werd. 

7 miljoen euro

Vanmorgen zijn in totaal 7 huiszoekingen gebeurd.  4 in Monaco, 2 in ons land en 1 in Londen. Bij Henrotay werden verschillende zaken in beslag genomen. Het zou gaan om 3 luxewagens, 7 miljoen euro, een boot en 2 appartementen. 

Henrotay en zijn medewerker blijven op dit moment officieel aangehouden. De eerste zal zo snel mogelijk uitgeleverd worden aan ons land.  Omdat Monaco geen lid is van de Europese Unie, moet het Belgisch gerecht een officiële aanvraag tot uitlevering doen. 

Henrotay regelde als makelaar transfers voor Rode Duivels

Christophe Henrotay is een grote speler op de Belgische transfermarkt. Hij behartigt onder meer de belangen van Thibaut Courtois, Yannick Carrasco en Kevin Mirallas. Zo was hij betrokken bij de transfer van Courtois van Chelsea naar Real Madrid.

In 2017 regelde Henrotay de miljoenentransfer van Youri Tielemans van Anderlecht naar Monaco. Maar de samenwerking met de Rode Duivel is ondertussen stopgezet na een dispuut over een commissie. Vroeger werkte Henrotay ook voor onder meer Daniel Van Buyten en Romelu Lukaku.

Meest gelezen