Spin gespot? Stuur een foto naar de Universiteit van Gent via een nieuwe app

De Universiteit Gent zoekt mensen die via een app op de smartphone spinnen willen fotograferen en doorsturen. Het is een onderdeel van het wetenschappelijk project 'Spin-City'. Bedoeling is om te achterhalen hoe de spin zich aanpast aan het klimaat.

De vakgroep biologie van de Gentse Universiteit wil nagaan hoe de ontwikkeling van spinnen in de stad verschilt van die bij hun soortgenoten op het platteland. In de stad is het meestal een paar graden warmer dan op het platteland. Om zo veel mogelijk foto's en gegevens te verzamelen hebben ze de gratis app 'Spinnenspotter' ontwikkeld.

Iedereen kan nu foto's van spinnen doorsturen, zowel in de stad als op het platteland. Met een calibratiekaart naast de spin, kunnen de kleur en de grootte van het beestje op de foto afgelezen worden. Via de gps wordt de locatie van de spin bepaald, en de mensen kunnen zelf ook nog extra gegevens invoeren.

Woensdagmorgen zijn leerlingen van het derde jaar wetenschappen van het Instituut van Gent op spinnenzoektocht geweest. Van de spinnen die ze vonden, namen ze een foto via de app, en die stuurden ze door. 

Lees verder onder de foto

jongeren nemen foto's van spinnen via de app Spinnenspotter

Klimaatverandering

Bioloog Bram Vanthournout UGent: "We willen duizenden foto's van spinnen én hun web binnenkrijgen. Samen met de locatie en eventueel nog andere gegevens, hopen we te kunnen vaststellen hoe klimaatverandering een invloed heeft op de ontwikkeling van spinnen in steden en op het platteland. We gaan ervan uit dat spinnen een lichtere kleur hebben in de stad, waar het warmer is. Want wit of lichte kleuren weerkaatsen zonlicht, terwijl donkere objecten zonlicht absorberen. Op het platteland zouden spinnen dan wellicht donkerder zijn. Als we dat vaststellen via alle inzendingen, dan kunnen we verder met ons onderzoek." 

Conclusies voor de mens?

"De stad kan je zien als een levend labo", zegt Bram Vanthournout van de UGent. "Indien het in de stad constant een paar graden warmer is, kunnen we zeggen dat ze eigenlijk de klimaatverandering nabootst. Als we door de waarnemingen kunnen nagaan hoe spinnen ontwikkelen tijdens klimaatverandering, kunnen we er ook gevolgen uit halen voor de mens. Spinnen zijn belangrijk voor de mens, want ze vangen veel insecten. Als we zien dat een spin lichter wordt door de hogere temperaturen in de stad, dan kunnen we in het lab kijken hoe een spin kleur maakt, en hoe ze ervoor kan zorgen dat ze lichter wordt. Daaruit kunnen we eventueel inspiratie halen voor onszelf: misschien vinden we wel methodes om onszelf koeler te houden bij een hittegolf."

Meest gelezen