BELGA/VERGULT

Vlaamse formatie: "Datum van 23 september is geen fetisj, inhoud primeert"

"De inhoud primeert op de symbolische timing van 23 september", is te horen bij verschillende onderhandelaars van de Vlaamse formatie. Officieel mikken N-VA, Open VLD en CD&V nog altijd op de dag waarop de Vlaamse minister-president zijn Septemberverklaring houdt, maar die deadline lijkt niet meer zo dwingend.

"Beter een goed akkoord dat enkele dagen later komt dan ons laten opsluiten in die symbolische datum", is te horen bij verschillende onderhandelaars. Intussen werken een aantal werkgroepen en de centrale werkgroep verder aan teksten.

De vierde maandag van september legt de Vlaamse regering traditioneel haar Septemberverklaring af,  waarin de regering haar krachtlijnen en budgettaire plannen voor het komende politieke jaar voorstelt. Op zich kan er perfect met de timing van de verklaring geschoven worden, maar de datum van 23 september zit zeker in het achterhoofd van N-VA, CD&V en Open VLD. "23 september is een haalbare kaart", zei CD&V-onderhandelaar Hilde Crevits begin deze maand.

Hoewel geen van de onderhandelende partijen de streefdatum van 23 september al wil loslaten, klinkt nu toch links en rechts dat 23 september "geen fetisj" is. "De inhoud primeert. We gaan ons niet laten opsluiten in een symbolische timing als dat ten koste gaat van de kwaliteit van het akkoord", zegt een anonieme bron. "Dat klopt, 23 september blijft de streefdatum en hoe sneller er een akkoord is, hoe beter. Maar de inhoud primeert. Als we 23 september niet halen, is er geen man overboord", bevestigt een andere bron.

Intussen hebben verschillende van de 15 thematische werkgroepen hun werk afgerond. Een aantal werkgroepen, zoals Onderwijs, Inburgering en Welzijn, zijn nog niet helemaal klaar of schuiven ze knelpunten door naar de centrale werkgroep met toponderhandelaars. Die centrale werkgroep, die nu aan een hoger ritme vergadert, komtvandaag opnieuw samen.

Meest gelezen