Videospeler inladen...

Zal de Maas ons in de toekomst nog voldoende drinkwater kunnen leveren?

7 miljoen Belgen en Nederlanders zijn voor hun drinkwater afhankelijk van de Maas. Maar omdat er almaar meer periodes van droogte zijn, stroomt er minder water door de Maas. In Nederland maken ze zich zorgen om de drinkwaterbevoorrading. Moeten wij ons in Vlaanderen ook zorgen maken? 

Vorig jaar stond het waterpeil van de Maas gedurende een derde van het jaar zo laag dat een aantal belangrijke kanalen, waaronder het Albertkanaal, niet meer gevoed konden worden. Het onthutsende feit  staat te lezen in het jaarrapport van RIWA-Maas, een samenwerkingsverband van Belgische en Nederlandse drinkwaterbedrijven.

Het lage waterpeil is het gevolg van lange periodes van droogte, die door de  klimaatopwarming in de toekomst waarschijnlijk zullen toenemen. In Nederland maken de drinkwaterbedrijven zich dan ook zorgen. "Het is wachten op het moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt", zegt de Nederlandse voorzitter van RIWA-Maas Wim Drossaert aan de Nederlandse openbare omroep NOS.  

Minder water, sterkere vervuiling

Als het waterpeil laag is, kan er niet alleen minder water uit de rivier gehaald worden. Het water dat er is, is ook sterker vervuild. Vorig jaar hebben de drinkwaterbedrijven hun waterwinning uit de Maas 46 keer moeten stilleggen omdat de waterkwaliteit te slecht was.  Een reden temeer waarom de Nederlandse drinkwaterbedrijven aan de alarmbel trekken.  

Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar Frankrijk en Duitsland, die ook met droogte kampen. Frankrijk plaatst nieuwe sluizen om het Maaswater bij droogte langer te kunnen vasthouden. Duitsland probeert hetzelfde te doen met het water van de Roer, een belangrijke bijrivier van de Maas. "De vraag is wat er voor ons overblijft als iedereen een beetje sleutelt aan de Maas", klaagt Drossaert bij de NOS.  

Ontziltingsinstallatie brengt redding

In België komt er bij 3 miljoen landgenoten Maaswater uit de kraan. Toch hoeven die zich niet meteen zorgen te maken. "Ons land ligt meer stroomopwaarts ten opzichte van Nederland waardoor de problemen bij ons minder erg zijn", legt Johan Cornelis van drinkwaterbedrijf Water-link uit.  "Al merken ook wij wel dat de waterpeilen de afgelopen zomers minder hoog waren. De droogte is dus zeker iets dat ons bezig houdt."  

Water-link, dat in Vlaanderen drinkwater levert aan meer dan 200.000 huishoudens en bedrijven, haalt een groot deel van zijn drinkwater uit het Albertkanaal, dat gevoed wordt door de Maas. Als de Maas in de toekomst minder water zou leveren, dan heeft Water-link alvast een alternatief achter de hand.  Cornelis: "In Wijnegem bij Antwerpen bouwen wij momenteel langs het Albertkanaal een ontziltingsinstallatie die uit brak Scheldewater drinkwater kan maken.  Het water dat de Maas minder levert, zullen we dus kunnen halen uit de Schelde. Zo blijft de drinkwaterbevoorrading verzekerd."   

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen