1,5 miljoen handtekeningen ingezameld tegen kooien in veehouderij, "grootste Europese burgerinitiatief ooit"

In heel Europa zijn het afgelopen jaar 1,5 miljoen handtekeningen ingezameld tegen kooien in de veehouderij. In ons land tekenden 90.000 mensen de petitie.  Het is het grootste officieel erkende Europese burgerinitiatief ooit. 

Honderdzeventig organisaties, waaronder ook de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA (Global Action in the Interest of Animals vzw), begonnen een jaar geleden met de actie "Stop de kooien". Ze klagen aan dat in Europa elk jaar 370 miljoen dieren in kleine kooien gehouden worden, zoals legkippen en varkens. 

Het doel van 1 miljoen geldige handtekeningen werd ruim overschreden. Behalve dierenwelzijnsorganisaties namen ook milieuorganisaties deel. Het is het eerste Europese burgerinitiatief dat erin slaagt zo veel handtekeningen in te zamelen. België eindigt met meer dan 90.000 handtekeningen na Nederland, Duitsland en Denemarken op de vierde plaats.

Om zoveel mogelijk handtekeningen in te zamelen, lanceerde GAIA in oktober vorig jaar de campagne "Stop de kooien" in België. De organisatie wijdde er onder meer zijn zomertournee aan en kan rekenen op de steun van "cage fighters" en campagneambassadeurs Herman Brusselmans (foto bovenaan artikel), Herr Seele en Kevin Borlée. “Dit is het grootste maatschappelijk-politieke initiatief ooit voor het welzijn van landbouwdieren”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Nu is het aan de Europese Commissie om de veranderingen door te voeren die de EU-burger vraagt. We kunnen die wrede kooien niet langer aanvaarden.” 

Meest gelezen