Videospeler inladen...

Een eeuw lang adviseren, wegen en vaccineren: Kind en Gezin viert 100e verjaardag 

Precies 100 jaar geleden werd het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (NWK) opgericht, de voorloper van Kind en Gezin. De organisatie viert vandaag uitgebreid haar verjaardag, samen met haar zusterorganisaties van Frans- en Duitstalig België. De werking van wat in het verleden ook nog "De Weeg" of "Het Kinderheil" genoemd werd, evolueerde mee met de tijd. Van het terugdringen van de kindersterfte tot dé hulplijn bij uitstek voor ouders en jonge kinderen: een overzicht van een eeuw Kind en Gezin.

In 1900 stierf 1 op de 5 kinderen voor hun eerste verjaardag, voornamelijk door infecties. De eerste consultatie voor zuigelingen werd in 1897 in Brussel opgericht door Dr. Eugène Lust om deze buitensporige sterfgevallen te voorkomen. In de daaropvolgende jaren werden nog andere consultaties voor zuigelingen geopend. Die consultaties werden in 1903 samengebracht in de Belgische Liga voor Kinderbescherming.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelden de consulten een fundamentele rol bij het terugdringen van deze sterfte, voornamelijk door het aanmoedigen van borstvoeding, een rechtvaardige verdeling van de voedselvoorraden en het onderwijzen van moeders over hygiëne.

Op het einde van de oorlog besliste de Belgische Staat om deze verschillende initiatieven te bundelen onder het gezag van één organisatie. Zo ontstond het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn, opgericht bij de wet van 5 september 1919.

Het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn heeft als taak om de bescherming van kinderen aan te moedigen en te ontwikkelen, voornamelijk door de regels inzake kinderhygiëne te verspreiden en de toepassing ervan te bevorderen. 

In de loop van haar geschiedenis ondergaat de organisatie verschillende veranderingen en breidt het haar dienstverlening verder uit. 

In 1987 ontstaat dan uiteindelijk het Vlaamse Kind en Gezin.

Bekijk hier de tijdlijn:

Wij zijn echt een unieke organisatie, waarvoor men ons zelfs in het buitenland benijdt

Katrien Verhegge, administrateur-generaal Kind en Gezin

“Het belang van onze werking in Vlaanderen is zeer groot”, zegt Verhegge. “Wij gaan voor een volledige gezinsondersteuning voor iedereen. We werken heel laagdrempelig, maar wel vrijwillig. Zo realiseren we een brede dekking in heel Vlaanderen.”

Verhegge is vooral trots op de resultaten die Kind en Gezin behaald heeft op het gebied van vaccinatie en gehoortesten. “We hebben in Vlaanderen een vaccinatiegraad bereikt van 90 procent”, zegt Verhegge. “Ook 95 procent van de pasgeborenen krijgt een gehoortest. Daardoor kunnen we snel ingrijpen als het nodig is. We stimuleren ook dat kinderen naar de kleuterschool gaan. Zo proberen we kinderen niet alleen op gebied van gezondheid, maar ook op vlak van ontwikkeling, de best mogelijke start te laten maken. Dat is belangrijk, want de eerste 1.001 levensdagen zijn cruciaal.”

Advies aan jonge ouders

Kind en Gezin staat erom bekend jonge ouders advies te geven over hoe ze hun baby het best verzorgen. Door de jaren heen veranderden die adviezen wel eens en kwamen er ook veel nieuwe bij. “In de begindagen waren die adviezen vooral controlerend”, zegt Verhegge. “Nu formuleren we die in goede dialoog met de ouders. Adviezen rond voeding bijvoorbeeld, evolueren ook op basis van wetenschappelijk onderzoek. Dan sturen we bij als dat nodig is. Een goed voorbeeld is het advies dat we geven om baby’s op de rug te laten slapen ter preventie van wiegendood. Toen we ermee begonnen in 1994 stierven nog 104 kindjes per jaar aan wiegendood. Door ons wetenschappelijk advies zijn dat er in 2016 nog maar 14.”

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal": (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen