Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaans bedrijf achter beruchte verslavende pijnstiller wil schikking "tot 12 miljard dollar" betalen

De producent die de beruchte pijnstiller OxyContin op de markt bracht in de VS, stelt voor om een minnelijke schikking tot 12 miljard dollar te betalen aan getroffen steden en staten. Dat melden Amerikaanse media. OxyContin is al meer dan 20 jaar op de markt als pijnstiller, maar blijkt erg verslavend. De VS raakte zo getroffen door een ware drugepidemie. Een aantal staten en steden hebben de voorgestelde schikking wel al geweigerd, wegens te laag.

Meer dan 2000 steden en 27 staten zijn het, aan wie Purdue Pharma - het Amerikaanse bedrijf achter de pijnstiller OxyContin - een minnelijke schikking heeft voorgesteld. Samen zou het gaat om een bedrag van bijna 12 miljard dollar, of zo'n 11 miljard euro. Dat geld moet voornamelijk komen uit de winst van de verkoop van andere medicijnen in de toekomst. Het bedrijf zou zich daarvoor omvormen tot een soort fonds. Maar ook de familie Sackler zelf, die het bedrijf in handen heeft, zou geld uit eigen zak betalen aan de slachtoffers.

Oxycontin is al meer dan 20 jaar op de markt als pijnstiller, maar blijkt erg verslavend. Purdue Pharma maakte enorme promotie voor zijn pijnstiller bij dokters en consumenten. Daardoor werd hij veel vaker voorgeschreven dan nodig, en voor aandoeningen die niet eens zo’n krachtige pijnstilling nodig hebben. Zo raakten heel veel mensen heel snel verslaafd. Omdat de pijnstiller na een tijd vaak te duur werd, schakelden veel mensen ook over op goedkopere heroïne. Zo raakte de VS getroffen door een ware drugepidemie. 

Enkele maanden geleden ging de Amerikaanse producent al akkoord om een centrum te bouwen voor onderzoek en behandeling van verslaving aan pijnstillers, aan de universiteit van Tulsa, Oklahoma. Het bedrijf zal daar 275 miljoen dollar voor betalen. Dat was het resultaat van een rechtszaak die tegen het bedrijf in de staat was aangespannen. Maar er is nu dus ook een schikking in de maak voor een massa staten en steden tegelijk. 12 miljard dollar lijkt veel, maar toch zouden al 16 steden en staten hebben laten weten dat ze deal niet aanvaarden, zo meldt NBC News.  Ze vinden het voorstel te weinig, in verhouding met de tienduizenden of misschien zelfs honderdduizenden doden die de drugscrisis heeft veroorzaakt. "We believe they created a mess and must help to clear it up," zei de procureur van North Carolina.

Meest gelezen