Videospeler inladen...

Files voor vrachtwagens, ruziënde vissers en zieke koeien: dit staat de Britten te wachten bij brexit zonder akkoord

"Operation Yellowhammer", zo heet het rapport dat de Britse regering liet maken over de mogelijke gevolgen van een brexit zonder akkoord. Het rapport was "gevoelig" en geheim, maar het parlement verplichtte de regering om het te publiceren. Vorige maand was het plan ook al gelekt. We zetten een aantal gevolgen op een rijtje. 

1. Lange rijen

De Britten - en iedereen die het Verenigd Koninkrijk in en uit wil na 31 oktober - kunnen zich maar beter voorbereiden op lang aanschuiven, staat in Operation Yellowhammer. Vanaf 1 november zal Frankrijk verscherpte grenscontroles invoeren en dat betekent ellenlange wachtrijen voor vrachtwagens in Dover en Calais. Het kan tot drie maanden duren voordat de situatie verbetert.

Maar ook passagiers voor de ferry en de Eurostar kunnen maar beter geduld oefenen. Voor vrachtwagens rekent de regering op wachttijden van 1,5 tot 2,5 dagen. Vrachtwagens die zolang moeten wachten om bijvoorbeeld Frankrijk binnen te rijden, kunnen intussen geen nieuwe vracht oppikken.   

2. Lege rekken

Het gevolg is dat de Britse winkels niet of niet meer op tijd bevoorraad worden. Daardoor dreigt een tekort aan een hele reeks verse voedingswaren, maar ook aan producten waarvoor de verpakking of bepaalde ingrediënten uit het buitenland moeten komen.

Bovendien is na 31 oktober "het groeiseizoen in de Britse landbouw voorbij" en zijn "de voorbereidingen voor het kerstseizoen aan de gang", wat de situatie nog verergert. Ook voor bepaalde medicijnen dreigt een tekort, vooral dan medicijnen die maar kort houdbaar zijn, en vast komen te zitten in wachtende vrachtwagens. 

3. Dure elektriciteit en zieke koeien

Het gebrek aan medicijnen kan ook gevolgen hebben voor de veeteelt. "Het vermindert onze capaciteit om de uitbraak van ziektes in onze veestapel te bestrijden", staat in het rapport. Er dreigt ook een tekort aan brandstof, vooral dan in Londen en het zuidoosten van Engeland.

De bevoorrading van water en elektriciteit blijft wellicht normaal, maar de prijzen zullen wel de hoogte ingaan. "Mensen met lage inkomens zullen in het bijzonder getroffen worden door de prijsstijgingen van voedsel en brandstof", staat er fijntjes bij.  

4. Rellen, ruziënde vissers en smokkelaars

De tekorten en prijsstijgingen zullen ongetwijfeld protesten uitlokken, denken de auteurs. "Protesten en gewelddadige reacties op dat protest zullen in heel het Verenigd Koninkrijk uitbreken", voorspelt het rapport, en "dat zal een grote belasting zijn voor onze politiediensten".

Het rapport verwacht ook dat buitenlandse vissersboten Britse wateren zullen binnenvaren omdat Europese afspraken daarover wegvallen. Dat zal leiden tot woede en frustratie bij de Britse vissers en mogelijke havenblokkades. Er zal ook een toename zijn in smokkeloperaties, zowel van goederen als mensen. 

5. Noord-Ierse "troubles"

Smokkelen wordt vooral een probleem aan de Ierse grens: die wordt van de ene op de andere dag een buitengrens van de Europese Unie. Heel Noord-Ierland wordt trouwens bijzonder hard getroffen door een no-deal-brexit, staat in het rapport.

Veel bedrijven zullen hun activiteiten stopzetten of verhuizen. "De verstoring van belangrijke sectoren (zoals landbouw) en het jobverlies zullen wellicht leiden tot rellen en wegblokkades. Prijs- en andere verschillen aan beide kanten van de grens zullen leiden tot "de groei van de illegale economie", vooral dan in regio's waar "criminele en dissidente groepen" nu al actief zijn.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen