Videospeler inladen...

ECB haalt zwaar geschut boven en verlaagt depositorente: wat betekent dat voor uw spaarboek en lening?

De Europese Centrale Bank grijpt opnieuw in om de economie meer zuurstof te geven. Concreet zullen gewone banken extra strafrente betalen als ze geld bij de ECB plaatsen. Daardoor zal geld lenen heel goedkoop blijven, maar zullen ook de interesten op het spaarboekje erg laag blijven.

De Europese Centrale Bank verlaagt de depositorente van -0,4 naar -0,5 procent. Dat is de rente die gewone banken moeten betalen als ze hun overtollig geld bij de ECB stallen. Die rente is al 5 jaar negatief, maar gaat nu nog wat lager. Het idee daarachter is dat banken meer geneigd zullen zijn om nog vlotter kredieten te geven omdat ze die strafrente liever niet betalen.

Gezinnen en bedrijven zullen goedkoper kunnen lenen

Tegelijk pompt de ECB opnieuw extra geld in de economie. Ze gaat opnieuw obligaties opkopen om de marktrente nog wat lager te duwen. Daardoor kunnen gezinnen en bedrijven nog goedkoper lenen, wat de economie moet vooruithelpen. Het gaat om een bedrag van 20 miljard euro per maand vanaf november.

Lenen, bijvoorbeeld voor een huis, zal nog lange tijd heel goedkoop blijven.

VRT NWS-expert Steven Rombaut

Maar wat betekent dat nu? "De meeste spaarrekeningen van de meeste banken in ons land passen al de wettelijke minimumrente van 0,11 procent toe", vertelt VRT NWS-expert Steven Rombaut. "Dus die kan niet meer zakken. Maar er zijn wel internetspaarrekeningen met wat hogere rentevoeten. En die zullen misschien wat in de interesten moeten snijden. Ook wat sparen op langere termijn betreft, denk aan termijnrekeningen en kasbons, ook die rentevoeten zullen wellicht zakken. Lenen, bijvoorbeeld voor een huis, zal nog lange tijd heel goedkoop blijven."

Banken zullen meer moeten betalen

En wat zijn de gevolgen voor de banken? "Gewone banken als ING of Belfius zullen meer strafrente moeten betalen als ze hun overtollig geld bij de ECB plaatsen. Bijvoorbeeld ons spaargeld dat ze niet omzetten in kredieten", vertelt Steven Rombaut. "Op die manier hoopt de ECB dat banken vlotter kredieten zullen geven aan bedrijven en gezinnen."

De ECB hoopt dat banken vlotter kredieten zullen geven aan bedrijven en gezinnen.

VRT NWS-expert Steven Rombaut

"Tegelijk pompt de ECB opnieuw extra geld in de economie, net zoals ze dat de voorbije jaren gedaan heeft. Volgens voorzitter Mario Draghi vertraagt de economie meer dan verwacht. En handelsspanningen kunnen de situatie nog verslechteren, zegt hij."

"Nog lang een zwakke economie"

ECB-voorzitter Mario Draghi gaf op een persconferentie uitleg bij de beslissingen. Hij verwacht voor de eurozone "een zwakke economie van lange duur". De economische vooruitzichten voor de eurozone werden volgens Draghi naar beneden bijgesteld tot een groei van 1,1 procent dit jaar (en dus geen 1,2 procent zoals eerder vooropgesteld) en een groei van 1,2 procent in 2020 (en dus geen 1,4 procent).

Ook de inflatievooruitzichten vallen lager uit dan verwacht: tegen 2021 zou de inflatie 1,5 procent bedragen. Gemikt wordt op 2 procent.

Daarbij, zegt de ECB-voorzitter, werd bij de opmaak van de vooruitzichten geen rekening gehouden met een harde brexit, terwijl de kans intussen is toegenomen dat die er wel degelijk komt. Vandaar dat de ECB opnieuw haar "bazooka" heeft bovengehaald, om de economie een duwtje in de rug te geven. Volgens Draghi was iedereen binnen de ECB het erover eens dat dat noodzakelijk was.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze financiële expert Michaël Van Droogenbroeck geeft uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, in "Terzake:

Videospeler inladen...

Meest gelezen