Van het ene voetbalschandaal naar het andere: welke dossiers lopen er nu? En wie zijn de verdachten?

Met de aanhouding van spelersmakelaar Christophe Henrotay en de arrestatie van ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck heeft het zoveelste voetbalschandaal een nieuw hoofdstuk. Maar voor u het overzicht verliest in de verschillende dossiers, geven wij nog vlug een overzicht. Welke dossiers lopen er? En wie zijn de verdachten?

Sinds eind 2017 lijkt het federaal parket haar pijlen te richten op mogelijke onregelmatigheden in het Belgische voetbal. Sindsdien zijn er op dat vlak drie grote onderzoeken opgestart. Het gaat in de eerste plaats over "operatie Zero" - het grootste dossier -, de zaak rond onder andere Christophe Henrotay, en het dossier rond Moeskroen. Wij maken even een overzicht over wie waarvoor in verdenking is gesteld. 

Operatie Zero

Operatie Zero bestaat uit twee luiken: matchfixing en financiële fraude. Het tweede luik wordt nog volop onderzocht nadat spelersmakelaar Dejan Veljkovic, de spijtoptant in het hele verhaal, zijn zwarte boekhouding aan de politie gaf. Het aspect matchfixing draait om de degradatiestrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren, einde seizoen vorig jaar. 

Eerste luik: matchfixing

De bal ging eind 2017 aan het rollen toen er een onderzoek werd gestart naar verdachte financiële verrichtingen in de voetbalwereld. Tijdens dat onderzoek kwam ook aan het licht dat er matchfixing zou hebben plaatsgevonden. Dat betekent dat men geprobeerd zou hebben om de uitslagen van de voetbalwedstrijden te beïnvloeden. Eind 2018 brak het schandaal helemaal los: er werden meer dan 40 huiszoekingen over het hele land uitgevoerd, en er volgden, arrestaties, verhoren en aanhoudingen.

Vooral de degradatiewedstrijd KV Mechelen-Waasland-Beveren kwam in het vizier, net omdat er al onderzoek gevoerd werd naar die verdachte financiële transacties en speurders via telefoontaps te weten gekomen waren dat er sprake was van matchfixing. 

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic zou geprobeerd hebben de uitslag van deze wedstrijd te beïnvloeden. Hierbij lijken afspraken gemaakt te zijn met scheidsrechter Bart Vertenten en verschillende bestuursleden van Waasland-Beveren en KV Mechelen. De verdachte Veljkovic gaf aan justitie aan dat hij spijtoptant wilde worden. In ruil voor informatie zou hij strafvermindering krijgen op het ogenblik dat hij wordt veroordeeld door de rechtbank. 

Om de uitslag van de wedstrijden minder verdacht te maken, werden ook drie sportjournalisten gecontacteerd om positief over de scheidsrechter te schrijven. Het gaat om Frank De Keyser, Stijn Joris -beiden van Het Laatste Nieuws- en David Van den Broeck - van Het Nieuwsblad- .  

Voetbalbond

Het parket van de Voetbalbond kreeg dit onderdeel van het dossier om zelf beslissingen te kunnen nemen. Hun beslissing staat dus los van het gedeelte dat door het Belgisch gerecht wordt onderzocht. Het bondsparket besloot om KV Mechelen, Waasland-Beveren en 13 personen door te verwijzen naar de Geschillencommissie Hoger Beroep. Deze veroordeelde KV Mechelen dan toch tot de degradatie. Waasland-Beveren ging vrijuit. Maar Malinois ging niet akkoord met de uitspraak en tekende beroep aan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Die maakte de beslissing van de Geschillencommissie ongedaan en dus ook KV Mechelen hoefde niet te degraderen. 

Wat de matchfixing betreft zijn nog steeds verschillende personen in verdenking gesteld voor het strafrechtelijke luik van het onderzoek, dat door het federaal parket wordt onderzocht. Naast spelersmakelaar Dejan Veljkovic worden ook andere makelaars, Walter Mortelmans en Thomas Troch,  ervan verdacht een aandeel te hebben gehad in wedstrijdvervalsing.  Zo ook de drie journalisten, de scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière, bestuurleden van KV Mechelen Thierry Steemans en Stefaan Vanroy en mede-eigenaar van de ploeg Olivier Somers,  financieel directeur van Waasland-Beveren Olivier Swolfs en voorzitter Dirk Huyck  en tenslotte ook nog  OHL-speler Olivier Myny en ex-speler van onder andere KV Mechelen Fabien Camus.

Tweede luik: financiële fraude

Rond het onderdeel van de financiële fraude wordt nog volop onderzoek gevoerd.  Nu makelaar Dejan Veljkovic spijtoptant is geworden, en diens zwarte boekhouding op de tafel van het gerecht is beland, is er een pak werk. Ook hier zijn nog een resem aan personen in verdenking gesteld voor witwaspraktijken. Hier zijn enkele terugkerende namen waaronder Stefaan Vanroy, Thierry Steemans, Sébastien Delferière, Olivier Somers, Fabien Camus en  de bekende spelersmakelaar Mogi Bayat komt nu in beeld.  Hij is een van de invloedrijkste zaakwaarnemers in het Belgisch voetbal. Zijn vermogen wordt geschat op 15 miljoen euro. Andere inverdenkinggestelden zijn: Bayats rechterhand Karim Mejjati, de vriendin van Veljkovic, spelersmakelaar Dragan Siljanoski, ex-advocaat Laurent Denis en ex-trainer van Club Brugge Ivan Leko.

Dossier-Henrotay

Ook hier is er een onderzoek naar witwaspraktijken en omkoping bij transfers van voetbalspelers, maar het staat los van de onderzoeken in operatie Zero. Er zou onderzocht worden of er sprake is van "retro-commissies" bij de transfers van verschillende spelers. Dat zou betekenen dat een deel van de commissies onder tafel doorgesluisd werden aan anderen. Eind april vonden in het kader van dit dossier huiszoekingen plaats bij Anderlecht en de Voetbalbond.  

Gisteren vonden er in deze zaak dus twee aanhoudingen plaats. Het gaat om spelersmakelaar Christophe Henrotay en zijn medewerker Christophe Cheniaux. Vandaag werd ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck gearresteerd. Morgen zal Van Holsbeeck bij de onderzoeksrechter worden voorgeleid.  

Dossier-Moeskroen

Het derde en laatste dossier rond de onregelmatigheden in de voetbalwereld gaat over witwassen en onwettige aandeelhoudersconstructies bij voetbalclub Moeskroen. In november 2018 viel het gerecht binnen op 7 verschillende plaatsen in een onderzoek naar de club. Het viel binnen bij de club zelf,  bij bestuurders van de club, bij de voetbalbond en het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). 

De zaak draait onder andere om gesjoemel binnen de club. Die zou via een constructie in handen zijn geweest van een voetbalmakelaar, Pini Zahavi, wat verboden is. Voetbalmakelaars mogen immers zelf geen club bezitten. Moeskroen zou toen toch een licentie hebben verkregen door valse documenten in te dienen bij het BAS.

Voorlopig werden er in dit dossier nog geen personen in verdenking gesteld. 

Meest gelezen