ImageGlobe

Herstructurering tabaksreus British American Tobacco heeft geen gevolgen voor vestiging Groot-Bijgaarden

De 110 werknemers van tabaksgigant British American Tobacco (BAT) in Groot-Bijgaarden kunnen opgelucht adem halen. Zij behouden hun baan. BAT is aan een wereldwijde herstructurering bezig. Eerder dit jaar werd wel beslist dat de BAT-vestiging in Sint-Jans-Molenbeek dichtgaat, 34 mensen verliezen daar hun baan.

British American Tobacco maakte gisteren bekend dat het wereldwijd 2300 banen schrapt in het kader van een herstructurering, die moet toelaten dat het bedrijf efficiënter en eenvoudiger gaat werken. De uiteindelijke doelstelling is besparen. De banen verdwijnen vooral in het management: een op de vijf managers zou het veld moeten ruimen.

Wereldwijd werken nu nog meer dan 95.000 mensen voor British American Tobacco. In ons land zijn er vestigingen in Sint-Jans-Molenbeek (HR en financiële diensten) en Groot-Bijgaarden (marketing). BAT maakte begin dit jaar bekend dat het de vestiging in Sint-Jans-Molenbeek zou sluiten, de activiteiten verhuizen naar Roemenië. Van de 39 werknemers verliezen er 34 hun baan, 5 kunnen aan de slag in Groot-Bijgaarden.

De sluiting van de vestiging in Sint-Jans-Molenbeek (gepland voor 2020) had niets te maken met de wereldwijde herstructurering die gisteren is aangekondigd. Die had wel repercussies kunnen hebben voor Groot-Bijgaarden, maar de site ontsnapt dus aan banenverlies. Voorlopig toch, want de toekomst is onzeker.

Voortbestaan site Groot-Bijgaarden hangt af van e-sigaret

De marketingafdeling van BAT in Groot-Bijgaarden moet vooral hopen dat de recent gelanceerde e-sigaret Vype ePen3 een succes wordt in ons land. Wereldwijd daalt het aantal rokers, maar de elektronische sigaret of e-sigaret is aan een gestage opmars bezig. BAT wil tegen 2023-2024 een wereldwijde omzet van 5,6 miljard euro halen in dat e-sigaretsegment. 

British American Tobacco is de op een na grootste fabrikant van tabaksproducten in de wereld en bekend van merken als Lucky Strike, Pall Mall, Kent en Dunhill. In ons land werken voorlopig dus nog 149 mensen voor het bedrijf, waarvan 110 in Groot-Bijgaarden en 39 in Sint-Jans-Molenbeek. 

Meest gelezen