Het is dankzij "die flamboyante clichéhomo" dat jij nu zo stilletjes kunt leven

MNM-stem Wanne Synnave (22) vindt dat er nood is aan "mainstream holebi-rolmodellen" in plaats van "flamboyante voorbeelden die wat cliché" zijn. Een gemakkelijk verteerbare quote die veel meer kwaad doet dan hij wellicht denkt.

opinie
Tim Devriese
Tim Devriese (30) is een West-Vlaamse Brusselaar. Hij is freelance journalist en copywriter met een hart voor het koningshuis en alles wat gay is. Denkt vaak na over seksualiteit, diversiteit en waarom we beter gewoon onszelf zouden moeten zijn.

Vlaamse holebi's en transpersonen zijn er op twintig jaar tijd niet gelukkiger op geworden, ondanks een gunstig wettelijk klimaat. We zijn oververtegenwoordigd in zelfmoordstatistieken. We gaan letterlijk dood aan onze samenleving. Dat is geen overdrijving, dat is de realiteit voor veel holebi's en vooral voor transpersonen.

De enige homo die ik op televisie zie of op de radio hoor, is de vlotte, succesvolle, brave, monogame, witte homo.

De oplossing voor MNM-stem Wanne Synnave? Meer mainstream. Want de clichés in de beeldvorming helpen echt niet. Zijn coming-out werd er ook door bemoeilijkt, gaf hij toe. Welaan, Wanne, over welke homo's heb je het dan? Want de enige homo die ik op televisie zie of op de radio hoor, is de vlotte, succesvolle, brave, monogame, witte homo die zijn seksualiteit "maar een deeltje" van zijn persoonlijkheid vindt. 

Synnave vindt ook tv-presentator James Cooke het toonvoorbeeld van "het flamboyante cliché" maar, met alle respect voor Cooke en de zijnen, hem als uithangbord voor de knalroze pride zien, is al even onnozel als de rest van Synnaves uitspraken. Cooke is nét zoals alle anderen. Synnave beseft niet dat hij zich met zijn uitspraken zélf als cliché in de markt zet. De "ik-ben-zo-niet"-homo. Zo hebben we er al meer dan genoeg.

Is Synnave daarom zelf verantwoordelijk voor die hoge depressiecijfers? Uiteraard niet. Ging hij doelbewust in de aanval? Zeker niet. Mensen vergissen zich, drukken zich ongelukkig uit, dat snap ik. Ware het niet dat zijn woorden zo vertrouwd klinken. We hebben dat riedeltje al zo vaak gehoord. Van mediamensen, van politici, van vrienden en familieleden.

Het is dankzij "die flamboyante clichéhomo" dat jij nu zo stilletjes kunt leven. 

Natuurlijk is er niets mis met monogaam willen zijn, of met in stilte je leven te willen leiden. Doe gerust, wees gelukkig. Prima! Maar laat de anderen ook spreken. Het is dankzij "die flamboyante clichéhomo" dat jij nu zo stilletjes kunt leven. Het is dankzij transmensen dat wij schadelijke genderstereotypen omverwerpen. 

Dus neen, er is niet meer mainstream nodig. Er is betere representatie nodig. We zijn niet of mannelijk of vrouwelijk, we zijn niet of conformistisch of relnicht. Waarom is het zo moeilijk om gewoon jezelf te zijn en anderen dat ook te laten zijn? Het is zorgwekkend dat een prille twintiger dat idee klakkeloos overneemt. 

Holebi's en transpersonen worden vaak onder druk gezet om niet af te wijken van het grijze midden. 

Holebi's en transpersonen worden vaak onder druk gezet om niet af te wijken van het grijze midden. Daar doet Synnave (al dan niet bewust) aan mee. En daardoor doet hij veel meer kwaad dan goed.

De producers van het tv-programma gaan trouwens ook niet vrijuit. Voor een segment over zelfmoordcijfers bij holebi's en transpersonen, laten ze twee mensen aan het woord die zelf uit de lucht vallen over de cijfers (hoe?) en die naar eigen zeggen nooit problemen hebben ervaren. Doe toch beter uw best, tv-makers. De clichéhomo dankt u.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen