Pascal Jonckers

Kwak en kwakjong gespot in Kruibeeks moerasgebied

In de Polders van Kruibeke werden twee exemplaren van de kwak gespot. De kwak is een reigersoort die maar uitzonderlijk in het Vlaamse binnenland wordt gesignaleerd. "De soort breidt zich uit richting het noorden, wellicht door de klimaatopwarming." Het gaat om een volwassen kwak en een jonger exemplaar.

De kwak is een soort nachtreiger die broedt in Zuid- en Centraal-Europa. "Vlaanderen is eigenlijk het meest noordelijke gelegen broedgebied. Maar we gaan meer en meer kansen krijgen om de kwak te zien, want de soort breidt zich uit richting het noorden. Dat komt wellicht door de opwarming van het klimaat", weet Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen.

Kleurrijke vogel

In de Rupelmondse moerasgebieden zijn er nu twee gespot, een volwassen vogel en een jong, "dat zie je aan het bruine juveniele verenkleed", verduidelijkt Rodts. "De volwassen kwak heeft meer kleur: witte, zwarte en gele veren. En felrode ogen! Echt een mooi dier, maar hij is een stuk kleiner dan de blauwe reiger."

De kwak is moeilijk om te spotten, hij is heel schuw. "Je hebt de meeste kans om het dier te spotten als je zijn roep zou opmerken. Het klinkt een beetje als de blaf van een kleine hond, maar dan meer 'kwak' in de plaats van 'waf'. Hij heeft zijn naam dus niet gestolen", lacht Rodts. 

Goed nieuws voor vogelspotters

Er zitten een veertigtal exemplaren in het Zwin, maar in het binnenland wordt de kwak maar uitzonderlijk gesignaleerd. "Voor vogelspotters is het dus goed nieuws", vindt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. "Zij moeten nu niet meer naar de kust trekken om de kwak te kunnen zien." 

kasto80

Meest gelezen