Vuurbol aan de hemel: zeldzame "daglichtmeteoor" was tot bij ons te zien

Deze namiddag, iets voor 15 uur, was er in het noorden een helder licht aan de hemel te zien, en dat op klaarlichte dag. Het blijkt om een meteoor te gaan die zoveel licht gaf dat hij ook overdag gespot kon worden. "Die moet minstens 10 à 15 centimeter in diameter geweest zijn." 

Het verschijnsel was het best te zien in het noorden van Nederland - waar er ruim 100 meldingen binnenkwamen - en Duitsland, maar het felle licht werd zelfs tot bij ons waargenomen (zie tweet onderaan). "We noemen het een daglichtmeteoor. Wat de mensen als vallende sterren omschrijven, maar dan wel een bijzonder helder exemplaar", vertelt Philippe Mollet van de Volksterrenwacht Mira in "De wereld vandaag". 

Normaal zien we die zogenoemde vallende sterren enkel 's nachts, maar sommige exemplaren zijn zo helder dat we ze ook bij daglicht kunnen spotten. Daglichtmeteoren zijn zeldzaam en komen wereldwijd wel enkele keren per jaar voor. "Maar in België hebben we in de laatste 30 jaar maar een paar keer zo'n melding binnengekregen", zegt Mollet. 

Wellicht is de meteoor niet helemaal opgebrand en ligt hij ergens op de bodem van de Noordzee

Als een meteoor onze dampkring binnendringt, dan ontstaat er wrijving en hitte; dat opbrandingsproces en de lucht daarrond die gaat gloeien geeft dan het licht dat we kunnen waarnemen. Dat dit exemplaar zoveel licht gaf dat we het overdag konden zien, wijst erop dat het een "uitzonderlijk groot exemplaar" moet zijn geweest, zegt Mollet.

Veel meteorieten zijn zo groot als een kiezelsteentje, maar vanaf dat het 5 à 10 centimeter groot is, maken we kans om het ook overdag te zien. Dit exemplaar is trouwens meer dan wellicht niet helemaal opgebrand in onze dampkring, en is dus ergens neergestort. Waar dat is, zullen we wellicht niet meer kunnen achterhalen, maar het kan ergens boven de Duitse Waddeneilanden zijn. "Wellicht ligt het nu al op de bodem van de Noordzee". 

Meest gelezen