Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Hooggerechtshof bekrachtigt omstreden asielmaatregel van president Trump: "Grote overwinning"

De Verenigde Staten mogen asielzoekers weigeren die via Mexico naar de VS komen zonder eerst een vluchtelingen­status aan te vragen in een van de landen waar ze door reizen. Dat heeft het Hooggerechtshof beslist. In de praktijk gaat dat over bijna alle migranten die aan de zuidgrens de VS binnenkomen. 

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een maatregel van de regering-Trump bekrachtigd die een asielverbod oplegt aan bijna alle asielzoekers die aan de zuidelijke grens de VS binnenkomen. Het Hooggerechtshof vernietigt daarmee uitspraken van rechters in Californië die de nieuwe maatregel van de president hadden geblokkeerd.

"Zolang er geen definitieve uitspraken worden gedaan in lagere rechtbanken mag het asielverbod worden ingevoerd. De maatregel heeft dus onmiddellijke gevolgen voor heel veel asielzoekers. In de praktijk is het voor Zuid-Amerikanen eigenlijk onmogelijk om asiel aan te vragen in de VS", legt correspondent Björn Soenens uit.

"Je ziet dat het meer en meer een traditie wordt, en alleen bij de regering-Trump, dat ze meteen naar het Hooggerechtshof stappen. Meestal wordt er gewacht op de uitkomst van alle lagere rechtbanken, worden alle beroepsprocedures uitgeput en pas in laatste instantie komt het tot een zaak ten gronde bij het Hooggerechtshof." 

Het wordt meer en meer een traditie: de regering-Trump die meteen naar het Hooggerechtshof stapt

correspondent Björn Soenens

Hoewel de beslissing nog aangevochten kan worden, is het een belangrijke overwinning voor de Amerikaanse president Donald Trump. Met de maatregel worden alle asielaanvragen van migranten die onderweg naar de VS geen vluchtelingenstatus hebben aangevraagd in Mexico of in een ander land, automatisch afgewezen. Trump heeft het op Twitter over "een grote overwinning".

(lees voort onder de tweet)

De rechtszaken die nu nog lopen, gaan gewoon door. "Stel dat er opnieuw een blokkering komt, dan kan de regering daartegen in beroep gaan en zolang de procedure niet is uitgeput, blijft het verbod van kracht. In de praktijk zal de maatregel enkel nog teruggedraaid kunnen worden als het Hooggerechtshof een uitspraak ten gronde doet. En dat kan nog máánden of zelfs een jaar duren", aldus Soenens. 

Meest gelezen