Videospeler inladen...

Ruim 250.000 Spaanse kinderen niet naar school door overstromingen

De Spaanse provincies Alicante, Valencia en Murcia zijn getroffen door zware overstromingen. De voorbije uren is er op sommige plaatsen evenveel regen gevallen als gewoonlijk in een heel jaar. Uit voorzorg zijn meer dan honderd scholen gesloten vandaag.

De Spaanse weerdiensten hadden code rood afgekondigd voor de kuststrook Costa Blanca in het zuidoosten van Spanje. Er werd meer dan 200 liter regen per vierkante meter verwacht in amper zes uur tijd en die voorspelling is helaas uitgekomen. Vooral in het middeleeuwse stadje Ontinyent is de toestand slecht, daar is de rivier de Clariano buiten haar oevers getreden. Volgens lokale media viel er maar liefst 300 liter per vierkante meter. Een historisch record.  (Lees verder onder de foto)

De ravage in het Spaanse stadje Ontinyent is groot na de overstromingen van afgelopen nacht.
AFP or licensors

Het noodweer is een gevolg van de “gota fría”, letterlijk vertaald de “koude druppel”. Dat is een weersverschijnsel waarmee Spanje bijna jaarlijks te maken krijgt. Het gaat gepaard met hevige regen, stormen en felle rukwinden. De brandweer kreeg de voorbije uren verschillende oproepen van mensen die vastzaten in hun huis nadat hun straat was ondergelopen. Het water sleurde ook mensen mee die in hun auto zaten. Een aantal kleinere havens blijft vandaag gesloten en tussen Xàtiva en Alcoy is de spoorweg volledig ondergelopen.  De meteorologische dienst van Valencia (Avamet) verspreidde beelden van de overstroomde treinsporen.

Meer dan 85 gemeenten hebben besloten om vandaag hun scholen dicht te houden. Daardoor hoeven 255.400 leerlingen niet naar school. Ook morgen zouden sommige scholen gesloten blijven. 

Intussen ook al dodelijke slachtoffers

In de late namiddag meldden de regionale hulpdiensten dat er twee doden te betreuren zijn. De slachtoffers werden in hun auto meegesleurd door het kolkende water in Caudete, een gemeente op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Valencia. Het zou gaan om een vrouw van 51 en haar broer van 61. De brandweer van Valencia schreef op Twitter dat er ook drie mensen uit een rivier gered werden. Bij die reddingsoperatie raakten vier agenten gewond.

Begin deze week viel er ook al een dode door het noodweer in de Noord-Spaanse stad Tafalla. Daar werd maandag het lichaam teruggevonden van een bestuurder die in zijn auto was verdronken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen