Toerisme Vlaanderen: "Zeecruises bieden weinig meerwaarde voor onze regio"

Vlaanderen heeft geen nood aan meer toerisme, maar aan een kwalitatief beter toerisme. Zeecruises die aanmeren in onze grote steden, bieden bijvoorbeeld weinig meerwaarde, vindt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. Verschillende spelers en belanghebbenden bespreken vandaag en morgen tijdens een congres in Brugge hoe dat bereikt kan worden. 

Vlaanderen bevindt zich nog lang niet in het straatje van steden als Amsterdam, Venetië of Dubrovnik die gebukt gaan onder massatoerisme, maar onze regio wil dat ook zo houden. Het doel van het congres in Brugge is nadenken over het "toerisme van de toekomst". Dat is volgens Toerisme Vlaanderen nodig om ervoor te zorgen dat "Vlaanderen ook in de toekomst een aangename plek blijft", waar toerisme een middel is om meerwaarde te creëren. 

Steeds meer mensen kunnen het zich veroorloven om te gaan reizen dus er wordt wel nog een stijging van het aantal toeristen in Vlaanderen verwacht. "De komende jaren zullen er steeds meer toeristen komen", zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen in "De ochtend".  "De balans tussen bezoekers, bewoners en ondernemers moeten we goed bewaken. Op sommige plekken is het soms al wat drukker, maar bewoners hebben nog veel draagkracht en zien nog ruimte voor groei, dat is hoopvol."

De kunststeden, zoals Brugge, Gent en Antwerpen, lopen het grootste risico om overspoeld te worden door toeristen. In een aantal steden zijn er al maatregelen genomen. "Brugge heeft al een aantal jaren een hotelstop in de kern en die is net bedoeld om de economische leefbaarheid van ondernemers te bewaren en te vergroten", legt De Wilde uit. "Maar ook om de balans tussen bewoners en bezoekers gezond te houden. Er wordt ook gewerkt aan het weghouden van toeristische bussen uit het centrum en er zijn maatregelen om free guides die met te grote groepen door de stad trekken, te beteugelen."

De gigantische schepen die momenteel in China gebouwd worden, zorgen voor een totaal verstoorde balans. Daar willen we absoluut niet naartoe.

Peter De Wilde, Toerisme Vlaanderen

In zeecruises ziet Toerisme Vlaanderen bijvoorbeeld weinig meerwaarde voor de regio. "We moeten een onderscheid maken tussen zeecruises en riviercruises. Het businessmodel van zeecruises is wat mij betreft bijzonder extractief. Als de mensen die meereizen niet overnachten in de stad zelf of niet in de regio op ontdekking kunnen gaan, dan is het geen meerwaarde en dan zal Toerisme Vlaanderen daar ook geen inspanning voor leveren. Riviercruises met passagiers die met de fiets in Vlaanderen rondrijden, lokale bewoners ontmoeten en een expo of terrasje meepikken, dat is wel een meerwaarde. We moeten ervoor zorgen dat er wordt ingezet op de juiste dingen, zeecruises daar heb ik het minder op begrepen. De gigantische schepen die momenteel in China gebouwd worden, zorgen voor een totaal verstoorde balans. Daar willen we absoluut niet naartoe", besluit De Wilde. 

Maar er zijn ook concrete positieve voorbeelden. De manier waarop er is omgesprongen met de herdenking van de Eerste Wereldoorlog wordt als positief geëvalueerd, net als Labiomista, het kunstproject van Koen Van Mechelen in Genk. 

Beluister het gesprek met Peter De Wilde in "De ochtend": 

Meest gelezen